Zagreb se polako vraća na brojke iz 2019. godine, a prvi gosti su Amerikanci

Autor: Marija Crnjak , 10. kolovoz 2022. u 08:00
Ovog proljeca osjeca se da Zagreb ponovno zivi u ritmu turist/P. Macek/PIXSELL

U Zagrebu je porastao prosječan broj noćenja po gostu – s 1,8 u 2019. na 2,2 noćenja u 2022.

Nakon dvije pandemijske godine i dva potresa, Zagreb se konačno ovog ljeta vratio na turističku kartu.

Iako još malo nedostaje da dosegne predpandemijske brojke na razini godine, u srpnju se bilježi i porast u popunjenosti privatnog smještaja u odnosu na 2019. godinu, dok je popunjenost hotela i hostela gotovo na istoj razini kao i prije tri godine, doznajemo u Turističkoj zajednici Grada Zagreba.

“S obzirom na sve što je Zagreb prošao u posljednje dvije godine, izuzetno smo zadovoljni dosadašnjim rezultatima koji su čak i premašili naša očekivanja. To dodatno potvrđuje i nedavno provedeno istraživanje međunarodne tvrtke i platforme za analitiku putovanja Mabrian, gdje je Zagreb zauzeo prvo mjesto u Europi prema visokom stupnju ukupnog zadovoljstva posjetitelja turističkom destinacijom, kvalitetom pruženih usluga, vrijednosti za novac te sigurnosti.

Osim toga, imamo i još jedno veliko međunarodno priznanje za naš grad. Naime, Zagreb je okrunjen drugim najboljim gradom u Europi za pojesti ‘brunch’, kako pokazuje istraživanje koje je proveo portal Uswitch.com prema ocjenama posjetitelja 235.000 restorana u nizu europskih glavnih gradova.

Ovakva priznanja i rezultati svakako daju razloga za optimizam i po pitanju predstojećeg razdoblja”, kazala nam je Martina Bienenfeld, direktorica zagrebačkog TZ-a.

U srpnju 85% noćenja iz 2019.
Također, posebno ističe podatak o rastu prometa s američkog tržišta. Gosti iz SAD-a su, naime, prvi po ostvarenim noćenjima ukupno od početka godine, ali i za srpanj. “Pozitivni turistički trendovi kojima danas svjedočimo rezultat su naših ciljanih promotivnih aktivnosti, ali i truda, rada te upornosti zagrebačke turističke industrije”, kaže Bienenfeld.

U srpnju je u Zagrebu broj dolazaka bio veći za 54 posto, a broj noćenja veći za 52 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Uz domaće goste, u srpnju su najbrojniji u dolascima bili gosti iz Njemačke, SAD-a, Nizozemske, Francuske, Poljske.

52

posto porast je broja noćenja u srpnju u odnosu na 2021. godinu

U noćenjima su, uz domaće goste, najbrojniji gosti iz SAD-a, Njemačke, Velike Britanije, Nizozemske, Francuske. U odnosu na 2019. godinu srpanj je završio na 80 posto ostvarenih dolazaka i 85 posto ostvarenih noćenja.

U lipnju je u Zagrebu broj noćenja bio veći za 110 posto u odnosu na lani. Uz domaće goste, u lipnju su najbrojniji u dolascima opet bili gosti iz SAD-a, Njemačke, Velike Britanije, Austrije, Italije.

U odnosu na 2019. godinu Zagreb je u lipnju bio na 70 posto dolazaka i 80 posto noćenja. U TZ-u ističu da je Zagreb u prvih pola godine bio na prvom mjestu po ostvarenim dolascima u cijeloj Hrvatskoj te četvrti po noćenjima, u usporedbi s drugim gradovima.

Istodobno, nešto je pao broj raspoloživih turističkih kreveta u odnosu na vrijeme prije pandemije. S krajem srpnja u Zagrebu je registrirano ukupno 17.072 kreveta u obiteljskom smještaju, hostelima i hotelima što je za 6 posto manje nego 2019. godine.

Kao i pred tri godine, gosti najviše odsjedaju u hotelima (58 posto), zatim u privatnom smještaju (33 posto). Najveća razlika je porast prosječnog ostanka u Zagrebu, s 1,8 noćenja u 2019. na 2,2 noćenja u 2022.

Neizvjesna kongresna jesen
Zagrebački hoteli ljeti uglavnom ugošćuju odmorišne goste, a na jesen se nadaju porastu evenata i poslovnjaka, iako su im planovi vrlo konzervativni s obzirom na okolnosti. Maistra u svom zagrebačkom dijelu portfelja (HUP Zagreb) u odnosu na lani bilježi 66 posto rast prometa uz višu prosječnu cijenu smještaja.

“U kolovozu očekujemo nastavak pozitivnog trenda te, ukoliko epidemiološka situacija i druge sigurnosne prilike budu povoljne, rezultate približno na razini 2019. Pritom, nisu uključeni rezultati poslovanja hotela Panorama koji je trenutno u procesu kompletne obnove.

Najave za jesen trenutno su dobre, no i dalje je ovo vrlo neizvjesna godina za kongresni turizam iz više razloga kao što su inflacija, nesigurnost avio-prometa, epidemiološka situacija”, kažu nam u Maistri.

Kvalitetan privatni smještaj, a Zagreb se može pohvaliti visokim ocjenama korisnika, ovog je ljeta visoko popunjen. Apartmani kojima upravlja tvrtka Irundo u Zagrebu tijekom ljetne sezone je na razini popunjenosti od 95 posto, uz vrlo dobre ostvarene cijene.

Doduše, u Zagrebu su trenutačno na četvrtini kapaciteta u odnosu na brojke prije pandemije i potresa, u kojem je u centru grada stradalo dosta stanova. U Irundu očekuju da će sezona s takvom popunjenošću potrajati do kraja listopada, a nakon toga mnogo ovisi o tome kako će ići kongresna jesen.

Komentirajte prvi

New Report

Close