Zagreb prvi put nabavlja hranu za sve vrtiće i škole

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. veljača 2023. u 09:28
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Najavljuju i pilot projekt implementacije “zelene javne nabave hrane” u osnovnim školama, čije detalje razrađuju. 

Grad Zagreb nabavu prehrambenih namirnica za sve vrtiće, osnovne i srednje škole prvi put provodi postupkom objedinjene javne nabave, i to koristeći model tzv. dinamičke javne nabave, koji olakšava primjenu standarda za zaštitu okoliša, doznaje Hina u Gradu.

Za gradske odgojno-obrazovne ustanove nabavljat će se kruh i krušni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, svježe meso, meso peradi, svježa kokošja jaja te smrznuto voće i povrće.

U Gradu ističu kako je riječ o inovativnom modelu dinamičke javne nabave, koji olakšava primjenu kriterija poput standarda za zaštitu okoliša i održive proizvodnje, prerade i transporta hrane. Na taj način se nabavlja hrana više vrijednosti zbog svježine, kvalitete ili nižeg opterećenja okoliša.

Najavljuju i pilot projekt implementacije “zelene javne nabave hrane” u osnovnim školama, čije detalje razrađuju.

Dugoročni je cilj uvođenje ekološki, lokalno i sezonski proizvedene hrane, skraćivanje transporta, smanjenje upotrebljavane ili korištenje reciklabilne ambalaže te poticanje energetski učinkovitog kuhanja i smanjenja otpada od hrane u školskim kuhinjama.

Također, učenicima će se osigurati kvalitetnu, sezonsku, zdravu, ekološki i lokalno proizvedenu hranu, a poljoprivrednicima osigurati tržište za ekološke i lokalne proizvode.

Svih 56.000 osnovnoškolaca dobiva besplatan obrok, trećina ima topli obrok

U Gradu kažu da su u kratkom razdoblju za implementaciju uvođenja besplatnih obroka u osnovne škole uspjeli osigurati obroke za dodatnih 12.000 djece, zato svih 56.000 učenika zagrebačkih osnovnih škola dobiva besplatan obrok.

U protekla dva mjeseca školama je odobreno više od 400.000 eura za nabavu opreme i inventara, kako bi svaki učenik mogao dobiti besplatan obrok.

Također su anulirali naslijeđena kašnjenja od oko šest mjeseci u plaćanju energije, prehrane i materijalnih troškova školama.

No, zbog dugogodišnjeg nedovoljnog ulaganja, velik dio osnovnih škola nema uvjete da svim učenicima osigura topli obrok.

“Trenutno otprilike trećina učenika može konzumirati tople obroke. Međutim, svi učenici u početnoj fazi mogu dobiti besplatan mliječni obrok, a Zagreb dodatnim subvencijama prehrane djeci slabijeg socioekonomskog statusa osigurava besplatne sve školske obroke”, ističu u Gradskoj upravi.

Plan im je, u suradnji sa stručnjacima, osigurati kvalitetu i ujednačenost jelovnika u svim osnovnim školama. Zato će znatna proračunska sredstva uložiti u unaprjeđenje i poboljšanje prostornih i tehničkih uvjeta škola, poput proširenja kuhinja i kupovine opreme i namještaja.

Zagreb također čeka da Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspiše javni poziv u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, za koji pripremaju niz projekata izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije škola kojima će se, uz jednosmjenski rad, omogućiti organizacija cjelodnevne prehrane, odnosno dostupnost toplog obroka.

Komentirajte prvi

New Report

Close