Zaduživanje države kod MMF-a bi pomoglo tvrtkama

Autor: Suzana Varošanec , 01. travanj 2020. u 22:00
Branko Roglić, vlasnik Orbica, najvećeg europskog distributera robe široke potrošnje, smatra da će ova kriza RH koštati barem 40 mlrd. kuna/BORNA FILIĆ/PIXSELL

Kad kriza prođe, država može prodati svoj udjel vlasnicima koje je dokapitalizirala, iz čega će vratiti dug MMF-u.

Za Orbico, najvećeg europskog distributera roba široke potrošnje u vlasništvu Branka Roglića, nakon 2,4 milijarde eura prihoda u 2019. ostvarenih u 20 zemalja EU, prvi kvartal je donio prebačaj plana.

Riječ je o povećanju prihoda za nekoliko postotaka. Ipak, očekivano zbog situacije s korona virusom, prihode planirane za 2020. u iznosu većem od tri mlrd. eura trbat će ‘srezati’, otkriva Roglić.

Pripremaju kompanijske mjere kao odgovor na krizu, dok glede ekonomskih mjera Vlade, kojoj Roglić daje ocjenu 5, u novom paketu očekuje i otpise.

Ovaj poduzetnik, jedan od rijetkih istaknutih poslodavaca koji u prvi plan stavlja borbu za stabilnost državnog proračuna, jer je to borba za stabilnost države, procjenjuje da će financijski trošak krize u RH biti najmanje 40 milijardi kuna.

Zbog toga je, tvrdi, potrebno i zaduživanje države kod MMF-a, radi pomoći bitnim tvrtkama ulaskom u njihov kapital. Kad kriza prođe, država može prodati svoj udjel vlasnicima koje je dokapitalizirala, iz čega će vratiti dug MMF-u.

“To je moja vizija kako se može iz ove krize izići, jedan od mogućih scenarija”, kaže Roglić pojašnjavajući da država mora investirati u gospodarstvo kako bi joj oporavljeno gospodarstvo to vratilo, jer, ako ono bankrotira, onda neće biti ni države.

Komentirajte prvi

New Report

Close