‘Zabrinjava otezanje sudskih procesa bogatim i moćnim osobama i tvrtkama’

Autor: Ana Blašković , 05. veljača 2020. u 22:00
Robert Kohorst istaknuo tri ključne stvari/MATIJA HABLJAK/PIXSELL

Sve zapadne kompanije traže u osnovi isto: za posao prijateljski, transparentni i predvidiv sustav, bez prepreka i s pravilima koja se ne mijenjaju prečesto.

Američke investicije u Hrvatskoj broje se, figurativno, na prste jedne ruke, a dobar dio razloga za to je nepouzdano pravosuđe koje ne garantira ulagačima dovoljno sigurnosti.

Vrlo izričito na problematično pravosuđe, posebno sudove, upozorio je i američki veleposlanik Robert Kohorst te iznio konkretne preporuke što mijenjati u govoru "Efikasan pravni sustav pozitivno utječe na poslovnu i investicijsku klimu" održanom u Hrvatskoj odvjetničkoj komori. "Tri su stvari koje bih preporučio. Prvo, da se sudski procesi snimaju, potom da se uvede jasan sustav rokova da ne bude tako dugih odgoda, i treće, da se suđenja odvijaju sekvencijski, sa svjedočenjima dan za danom umjesto rastezanja kroz dugi period", rekao je Kohorst. 

Što svi žele
"Ono što sve zapadne kompanije traže u osnovi je isto: za posao prijateljski, transparentni i predvidiv sustav. Prvo moraju znati da postoje poslovne prilike, a one postoje. Potom da mogu poslovati u predvidivom okruženju bez značajnih prepreka. Pravila i procedure ne bi se trebale mijenjati često. Najvažnije, kompanije moraju znati da pođe li nešto po krivu mogu očekivati efikasan proces i pravedne odluke bez obzira na to gdje su i koga poznaju u Hrvatskoj. Nažalost, ponekad je potrebno puno rada, strpljenja i truda da bi ste ovdje investirali. Nužne su brze promjene u taj sustav", smatra američki veleposlanik. 

Ističe da je Hrvatska uspjela smanjiti broj zaostalih predmeta u prošloj godini s 1,6 milijuna na oko 500.000, no unatoč tome parnice traju dulje od tri godine. "Posebno je zabrinjavajući broj kaznenih postupaka utjecajnih osoba i kompanija koji se godinama povlače po sudovima bez odluke, a tako je i danas. Kad bogati i moćni ne odgovaraju brzo i nepristrano pred javnošću, prosječni građanin će sumnjati u pravednost sustava. Kad čak i prosječan čovjek sumnja da će dobiti pravednu i efikasnu presudu, velike kompanije će vrlo nevoljko preuzeti rizik da uđu na lokalno tržište", kaže. 

Problem vidi u praksi da domaći sudovi ne vode predmete sekvencijalno već pojedini sudac može slušati pet različitih osoba u pet različitih predmeta istog dana. Dok to uzimanje svjedočenja čini fleksibilnim, smatra, istovremeno znači da može proći izuzetno puno vremena od kad se predmet otvori do donošenja presude. I sam pravnik po struci, naveo je primjer iz vlastitog iskustva u trgovačkog spora u kojem je bio tužitelj u Kaliforniji. Nakon što je sudac zakazao početak rasprave za 18 mjeseci, suđenje okončano za 10 dana po isteku kojih je bila spremna presudu na 20 stranica. "To se činilo kao pravda", rekao je.

Nejednaka praksa
Efikasan i transparentan sustav osigurač je od korupcije, poručuje američki veleposlanik. Sudske odgode nepoštenima mogu otvoriti vrata za korupciju, zatrpanost predmetima može poslužiti kao pokriće za usporavanje predmeta pa su pravovremene odluke sredstvo odvraćanja od buduće korupcije. No, sudstvo treba otići korak, a suci poput ostalih državnih dužnosnika objavljivati podatke o svojoj imovini. 

"Ljudi moraju imati povjerenja da će suci donositi odluke na temelju principa, a ne vanjskih utjecaja pa su transparente financije osiguranje transparentnosti postupka. To neće spriječi korupciju, ona se ne može iskorijeniti 100%, ali će ohrabriti ljude da naprave pravu stvar. Korupcija postoji u svakoj zemlji, uključujući i SAD. Zato ohrabrujem Državno sudbeno vijeće da uklone suce kada je to potrebno, to je uvijek bolno i teško učiniti, ali treba postaviti primjer kad to činjenice zahtijevaju", nimalo uvijeno poručuje Kohorst.

U Doing Business izvješću Svjetska banka rangirala je Hrvatsku kao 51. od 190 zemalja svijeta. Poslovna klima i pravna (ne)sigurnost uvijek su pri vrhu liste prigovora ulagača. Mladen Fogec iz Udruge stranih ulagača u Hrvatskoj otkrio nam je da je u Bijeloj knjizi preporuka problem pitanja pravosuđa u prvih pet. "Problem je neujednačena sudska praksa i sporost sudova", kaže Fogec. Jesu li promjene moguće? "Vrlo sam optimističan da Hrvatska to može provesti, drugo je hoće li imati energije i volje, ne znam, nadam se", poručio je Kohorst.

Komentirajte prvi

New Report

Close