Zabrana izlova srdele bila bi pogubna za hrvatsko ribarstvo

Autor: Božica Babić , 13. kolovoz 2015. u 08:30
Naši su ribari izlovljavali više od 50.000 tona srdele godišnje, Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Rezanje kvota bilo bi pogubno za male ribare, ali i tunogojilišta. Ministarstvo poljoprivrede najavilo zaštitu.

Nedavna odluka Vlade RH da na godinu dana, konkretno do 25. srpnja 2016., u Jabučkoj kotlini zabrani gospodarski ribolov povlačnim ribolovnim alatima samo je uvertira u mogući crni scenarij koji kreira budućnost hrvatskoga ribarstva. Naime, sve su glasnije najave Europske komisije o uvođenju izlovnih kvota i za akvatorij Jadrana. I dok su zaštitu Jabučke kotline, glavnog mrijestilišta brojnih ribljih vrsta u Jadranu, ribari podržali, najavu kvota komentiraju s gorčinom.

Ostvari li se ocjena Komisije, a zasad se veže uz izlov plave ribe, buduće kvote bit će 50-60 posto manje od dosadašnjeg izlova, što donosi pogubne posljedice ne samo na prihod ribara već i tunogojilištima te ribljoj industriji. Glavninu izlova čine srdele i inćuni: u posljednje tri godine hrvatski ribari u prosjeku su godišnje izlovljavali više od 50 tisuća tona srdele i oko 8500 tona inćuna. Primijene li se najavljene kvote, izlov srdela godišnje pada na 25-30 tisuća tona, a inćuna na 4-5 tisuća. Upravitelj ribarske zadruge Adria iz Tribunja Robert Popov smatra kako ćemo s novom zabranom zapravo skupo platiti greške iz proteklih godina za koje nisu krivi ribari, jer nisu odlučivali, već politika. ”Hrvatska jedina u EU daje potpore za plavu ribu iako ih ribari nisu tražili, pa je proteklih godina izlov enormno skočio. Događale su se teško objašnjive stvari, a moglo bi se govoriti i o malverzaciajma”, kaže Popov i dodaje kako je zapravo stvoren neodrživ sustav.

Sličan scenarij s kvotama ribar Romeo Mikičić očekuje i za izlov bijele ribe, što je njegov biznis. Ističe kako iza novog modela stoji talijanski ribarski lobi koji nastupa u maniri trgovaca, nisu bitne količine nego cijena ribe. “Kvote ruše rentabilnost i dogodit će se masovno odustajanje naših ribara, pa će talijanski time potpuno okupirati Jadran, premda već odavno izlovljavaju i u našim teritorijalnim vodama, a ne poštuju ni zabranu kod Jabučke kotline”, ističe Mikičić. “Ovo nije pitanje hoćemo li izgubiti 1000 ili više eura, ovo je pitanje opstanka”, tvrdi Mikičić.

Ante Mišura, pomoćnik ministra Jakovine za ribarstvo, kaže da Komisija kvote najavljuje zbog znanstvene procjene o stanju srdele i prelovu inćuna u Jadranu. ”Iako je u tim izvješćima jasno istaknuto da postoje brojne nesigurnosti u korištenoj metodi procjene, a usto postoji neslaganje same znanstvene zajednice oko primjenjivosti rezultata, EK je ipak odlučila da je ulov male plave ribe u Jadranu potrebno smanjiti 50-60%”, iznosi Mišura.

To bi smanjenje, dodaje, imalo nesagledive posljedice na sektor ribarstva. Stoga će, najavljuje Mišura, “Ministarstvo kroz sve buduće aktivnosti učiniti sve da se osigura racionalno i održivo ribarstvo, ali ne na način da dođe nesagledivih posljedica za ribarski sektor, pogotovo s obzirom na brojne nesigurnosti u korištenoj metodi procjene i postojanje neslaganja znanstvene zajednice oko primjenjivosti takvih rezultata.” Podsjeća i da se kod plave ribe u RH već provode značajne mjere smanjenje ribolovnog napora kroz 
lovostaj.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ako se pouzdano ustanovi da nam se u EU ne isplati biti iz nje možemo i trenutno izaći. Pa nije to ona šugoslavija koja je tvrdila da smo to pravo potrošili (“konzumisali”)!

Jesam li vam ja govorio ne ulazite u (EU) Maglu !

Što smo dulje u Magli s’ranje (svi pokazatelji) je sve veće.

New Report

Close