Za uspjeh nagodbe savjetnicima i 140 mil. kn nagrade

Autor: Jadranka Dozan , 11. prosinac 2018. u 22:01
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Tijekom proteklih godinu i pol za ‘redovni’ posao primili 66,4 milijuna eura.

S pravomoćnošću nagodbe Agrokorovih vjerovnika koju je Visoki trgovački sud potvrdio krajem listopada brojni angažirani savjetnici u procesu izvanredne uprave – od onih za restrukturiranje do financijskih i pravnih savjetnika – stekli su pravo i na naknadu za uspjeh. Ukupno je raznim profilima savjetnika, od kojih su neki angažirani na samom početku procesa, a neki u kasnijim fazama, po osnovi nagrada za postizanje nagodbe (tzv. success fee) pripalo 18,9 milijuna eura ili oko 140 milijuna kuna. Pored toga, na ime naknada za “redovni” posao tijekom proteklih godinu i pol pripalo im je 66,4 milijuna eura odnosno nešto manje od pola milijarde kuna.

Te je brojke izvanredna uprava Agrokora na čelu s Fabrisom Peruškom iznijela u okviru najnovijeg mjesečnog izvješća o svom radu i poslovanju ključnih Agrokorovih kompanija, koje je ovaj put popraćeno i detaljnijim objašnjenjima upravo vezano uz troškove savjetnika. Premda i u segmentu angažiranih savjetnika troškove restrukturiranja snose vjerovnici, taj dodatni trud ne čudi, kao ni podcrtavanje da se kod Agrokora radi(lo) o jednom od globalno najkompleksnijih restrukturiranja u novije vrijeme te da su troškovi savjetnika na razini 1,1 posto ukupnoga duga kompanije (kod Agrokora utvrđen na 7,7 mlrd. eura) u usporedbi sa sličnim primjerima u svijetu čak nešto niži.

U slučaju Agrokora, naime, savjetnički su se troškovi našli pod posebnim povećalom u prvom redu zbog političkog pokroviteljstva nad tim procesom i kontroverzi koje su se u hodu pojavile najvećim dijelom zbog pomanjkanja transparentnosti u fazi pripreme lex Agrokora. Pritom je dio primjedaba išao i na račun reprezentativnosti predstavničkog tijela vjerovnika koje je u privremenom sastavu ostalo od početne faze odlučivanja do samog usuglašavanja nagodbe.

Kako bilo, prema novom mjesečnom izvješću, s krajem listopada Agrokor d.d. iskazao je 726 milijuna kuna ukupnog troška za savjetnike, s tim da je više od desetine tog iznosa (11% ili 10,4 milijuna kuna) zapravo završilo u državnom proračunu, kroz PDV slijedom Agrokoru porezno nepriznatog troška. Usto, ukupni troškovi savjetnika, pored naknada i nagrada, uključuju i prateće materijalne troškove (dva posto ukupnog iznosa), navodi se u izvješću.

Do dovršetka implementacije nagodbe, koje se očekuje do kraja prvog kvartala 2019. i na kojoj radi više od 350 ljudi, ti će se troškovi popeti za još nekoliko desetaka milijuna kuna, iako se vojska savjetnika koja je neko vrijeme brojila više od 200 osoba već se osjetno smanjila, kao i opseg njihova angažmana. I oni i sama izvanredna uprava već duže vrijeme mnogo su više zaokupljeni tehnički pravno veoma složenim procesom implementacije. Iz Agrokora poručuju kako sve ide prema planu te kako se ni u jednom segmentu ne može govoriti o rizicima ili mogućim komplikacijama.

 

1,1 milijardi

kuna operativne dobiti imala je grupa Prehrane

Poboljšanjima su se pohvalili i u dijelu izvješća o samom poslovanju glavnih sastavnica koncerna. Šesnaest ključnih kompanija iz tri glavne poslovne divizije u prvih je deset mjeseci ostvarilo gotovo 20 milijardi kuna prihoda i 1,7 milijardi kuna operativne dobiti EBITDA, što je, kako se ističe, na razini planiranih vrijednosti.

Koliko je danas cijela Grupa Agrokor manji sustav mjereno prihodima, zasad nema usporevidih podataka, ali i z parcijalnih podataka jasno je da ona jest osjetno manja. No, s procesom restrukturiranja glavni fokus se i deklarativno preselio s (rasta) prihoda na profitabilnost. Tu je, pak, poslovna grupa Prehrana s Jamnicom, Ledom, Zvijezdom, PIK Vrbovcem i drugim perjanicama najjači oslonac. Uz 6,85 milijardi kuna prihoda kompanije iz te divizije operativnom su rezultatu prisnažile s više od 1,1 milijardu kuna, što je 70-ak milijuna kuna veća EBITDA od plana. Plan je po dobiti (ali za znatno manjih 29 mil. kuna) premašila i grupa Maloprodaje i veleprodaje, koja je na ostvarenih 11,1 milijardu kuna prihoda zabilježila EBITDA-u od 429,6 milijuna kuna. Gotovo u dlaku toliku operativnu dobit ostvario je sam Konzum, i to na 7,46 milijardi kuna prihoda, što samo govori da u ostatku te divizije još ima dosta izazova.

Poljoprivreda je, pak, poslovna grupa koja, kako se ističe u izvješću, ima najveći utjecaj na ukupni pad prihoda na razini Agrokor Grupe. To se u velikoj mjeri pripisuje nastavku trenda pada cijena (svinjskog mesa, sira).

Komentirajte prvi

New Report

Close