Za uskrsne blagdane potrošili 200 milijuna kuna manje

Autor: Jadranka Dozan , 14. travanj 2020. u 22:00
Zasad se solidno nosimo s krizom, kažu u HGK/G. S./PIXSELL

U prvom travanjskom tjednu sustav fiskalizacije potvrdio je potonuće u turizmu.

Uoči Uskrsa građani su ove godine potrošili oko 200 milijuna kuna manje nego lani, što je pad od 14 posto. Kako navode iz Hrvatske gospodarske komore, za blagdane smo potrošili 1,194 milijardi, a lani je potrošnja u tom razdoblju u svim djelatnostima iznosila 1,4 mlrd. kuna.

“Iako je pad osjetan, brojke pokazuju da gospodarstvo nije stalo, unatoč posljedicama zabrane i ograničenja rada zbog koronavirusa”, ističu u Sektora za trgovinu HGK.

Navode da je, prema podacima Porezne uprave, od Velikog četvrtka do uskrsnog ponedjeljka u trgovini fiskalizirano 976 mil. kuna računa, a u trgovini na malo 838,2 milijuna.

To ne uključuje online prodaje OPG-ova koje su osjetno porasle proteklih tjedana, pa u HGK-u zaključuju da se ukupno može reći da se “zasad solidno nosimo s krizom i da nema drastičnog pada potrošnje kojeg smo se pribojavali”.

Ipak, podaci PU za prvi tjedan travnja (30.3. do 5.4.) pokazali su da je u trgovini na veliko i malo iznos fiskaliziranih računa u odnosu na usporedivi tjedan 2019. pao 37%, što je manji međugodišnji pad nego u zadnjem ožujskim tjednu (-44%).

U prvom travanjskom tjednu sustav fiskalizacije potvrdio je potonuće u turizmu (-91%), ali i u ostatku djelatnosti obuhvaćenih sustavom fiskalizacije promet je gotovo prepolovljen (690 prema 316 milijuna). Danas se očekuje novi podaci PU, za prošli tjedan.

Komentirajte prvi

New Report

Close