Za Uskrs se na Jadranu odmaralo oko 36.000 gostiju, najviše ih je bilo u Istri

Autor: Radmila Kovačević/VL , 05. travanj 2021. u 22:00
Brojni gosti i u Opatiji su proveli blagdan, okupilo ih se na terasama/GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL

Na najvećem poluotoku sa 6500 najbrojniji Nijemci, slijede domaći.

Pandemija se razmahala, mnoge zemlje su se opet zaključale, Njemačka je s petka na subotu čak i Istru koja je dugo odolijevala u zelenom, stavila u crveno, ali Jadran je tijekom proteklog uskrsnog vikenda ipak turistički živnuo. Broj gostiju se ne može uspoređivati s normalnim godinama.

Pogotovo ne, recimo, s rekordnom 2019. kad je Uskrs bio kasnije pa je gostiju bilo 180.000. Ali, priznaju jadranski domaćini, ove se godine nisu puno čemu ni nadali pa su mnogi ugodno iznenađeni.

Prvenstveno u Istri, gdje su do prije mjesec-dva ambiciozno planirali oko 20.000 uskrsnih gostiju. Kad je postalo izgledno da više neće biti zeleni na njemačkoj karti koronavirusa, planove su skresali na 12.000-15.000. Međutim, jučerašnja je brojka bolja i od priželjkivanog maksimuma.

“Turista imamo 16.000, što će biti oko 50.000 uskrsnih noćenja, polovica rezultata iz 2018. kad je Uskrs bio otprilike u ovo vrijeme. Potkraj prošlog tjedna uplašili smo se da nas čeka egzodus Nijemaca.

Oni koji nakon Uskrsa moraju na posao su i otišli, ali više ih je došlo pa ih je sad u Istri nekoliko stotina više nego prije vikenda, a ukupno 6500 i najbrojniji su.

Možda bi bilo i dvije-tri ili možda i 4000 gostiju više da nas Njemačka nije stavila u crveno, ali i ovo je veliki rezultat. Nijemci su nas puno puta spašavali, a i sad su nam pomogli da ostanemo iznad vode”, iskreno će direktor Turističke zajednice Istre Denis Ivošević. Drugi po brojnosti u Istri su za Uskrs bili Hrvati – oko 5500, a ostali se broje u stotinama.

“Mi smo zadovoljni, popunjenost je dobra. Uglavnom su to domaći gosti, ali imamo čak i iz Njemačke iako su nam neki otkazali. Domaći nas već neko vrijeme ugodno iznenađuju.

Dolaze vikendima, očito su to ljudi koji imaju naviku i vole putovati, samo sad ne mogu u inozemstvo”, kazao je uoči Uskrsa vlasnik luksuznog heritage hotela San Rocco u Brtonigli Tullio Fernetich.

Turista je bilo duž obale. Predsjednik Udruge putničkih agencija i vlasnik nekoliko restorana Tomislav Fain kaže da je na zadarskom području bilo najviše domaćih, ali i da se na ulicama čuje i njemački, engleski, čak i češki – u jednom kampu na Ugljanu bilo je Čeha.

U Dubrovniku je radilo 12 hotela, a TZ je gostima osigurala besplatne razglede grada. Iz Hrvatske turističke zajednice su za sutra najavili kompletnu informaciju o dolascima turista za vikend, ali neslužbeno doznajemo da ih je bilo oko 36.000.

Komentirajte prvi

New Report

Close