Za tvrtku u Texasu razvijaju platformu za konzultantske usluge

Autor: Ivan Tominac , 20. listopad 2022. u 22:00
Dekanica FOI-ja Nina Begičević Ređep potpisala je ugovor u ulasku DoMorea u program inkubacije tvrtki u razvoju, Foto: PD

Filip Bel i Jakov Glavina, diplomanti Fakulteta organizacije i informatike, prve poslove do bili zahvaljujući studentskom networkingu.

Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu po mnogočemu je prvi, a jedna od stvari po kojima se posebno ističu je i činjenica da su vodeći po primjeni WBL modela, odnosno modelu učenja kroz rad.

Upravo takvim pristupom već godinama imaju uspješne student koji su primijećeni diljem svijeta, a njihovi uspjesi idu na ponos fakultetu, ali i cijeloj Hrvatskoj. Jedni od tih studenata su Filip Bel i Jakov Glavina, ovogodišnji diplomanti Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu te ponosni osnivači startup IT tvrtke DoMore d.o.o., koja su prije nekoliko dana potpisali ugovor na FOI-ju u Varaždinu i ušli u FOI-jev program inkubacije tvrtki u razvoju pod nazivom Startup@FOI.

Prepoznati izvan Hrvatske

Riječ je o programu podrške studentima FOI-ja u razvoju poduzetničke ideje te osnivanju i upravljanju vlastitim poduzetničkim pothvatom. Podrška je ono što mladima nerijetko fali te upravo iz to razloga njihove ideje ponekad ne ugledaju svjetlo dana, međutim to nije slučaj i na ovom Fakultetu.

Kroz program Startup@FOI, uz operativnu pomoć Centra za podršku studentima i razvoj karijera, Fakultet osigurava studentima financijsku i operativnu podršku kroz pokrivanje troškova ‘stanovanja’ tvrtke u Tehnološkom parku Varaždin te knjigovodstvenih i pravnih usluga na razdoblje od godine dana. Ugovor je s predstavnicima startupa DoMore, dvojcem kojeg čine Filipom Bela i Jakovom Glavina potpisala je dekanica FOI-ja prof.dr.sc. Nina Begičević Ređep.

Startup DoMore dvojice mladih poduzetnika svoj je poslovni put već u samom početku pronašao na američkom tržištu i to za veliku konzultantsku kompaniju u Teksasu, za koju im upravo ovaj FOI-jev startup razvija kompletnu platformu za konzultantske usluge.

Ova studentska tvrtka u svom portfoliju nudi usluge razvoja mobilnih i web aplikacija, custom backend rješenja te realizaciju projekata od ideje do finalnog rješenja, a izgleda da je upravo taj spektar usluga onaj koji ne prolazi neopaženo čak ni izvan granica Hrvatske.

Podrška fakulteta

“Do prvog klijenta došli smo zahvaljujući studentskom networkingu, koji je značajno zastupljen na našem Fakultetu, a zahvaljujući brojnim studentskim prilikama i ovom programu imamo perspektivu za brz napredak i širenje i prema drugim IT tržištima”, ističe FOI alumni student i mladi startup poduzetnik Filip Bel.

FOI je svojim, sada već bivšim, studentima, pokretačima startupa DoMore, pomogao u mnogočemu, a posebno se ističe smještanje u prostore Tehnološkog parka u Varaždinu, u kojem će tvrtka započeti sa svojim radom, a već najavljuju i proširenje tima. Međutim, to nije sve, FOI se pobrinuo i da im pruži podršku u vidu usluga koje bi inače morali tražiti izvana.

Tako im je pružena podrška u vidu računovodstvenih i pravnih usluga, prije svega osiguravanja financijskog knjigovodstva, obračuna plaća i honorara, prijave i odjave zaposlenih, izrade statističkih izvještaja i poreznog savjetovanja i konzultacija.

Otvaranje tvrtke nije lak proces, hrvatska birokracija prožima se u sve pore, a na ovaj način se studentima pod svaku cijenu želi olakšati teret koji podnose sve tvrtke prilikom izlaska na tržište rada.

Osim toga, svoju moć na FOI-u su pokazali i u kontekstu networkinga, a Fakultet će ih u tom smjeru stručno savjetovati i usmjeravati te povezivati s uspješnim predstavnicima IT scene.

Da je stav koji su zauzeli na ovom fakultetu dobar, govori i činjenica da DoMore nije prvi startup koji je stasao upravo uz fakultetsku podršku.

DoMore je već druga startup tvrtka koja je na tržište krenula upravo s ovog varaždinskog Fakulteta u posljednjih šest mjeseci. Podsjetimo se, ista podrška pružena je u travnju i tvrtki Looma, koja je već sada etablirana u području produkcije medijskih sadržaja i surađuje s desecima novih klijenata.

“Ovaj model podrške studentima pokrenuli smo još 2015. godine, prepoznajući sve veći broj poduzetničkih inicijativa naših FOI studenata, koji ne samo da imaju zavidan poduzetnički duh, već i znanje i kompetencije da mogu svoje usluge ponuditi kako na domaćem, tako i na vrlo konkurentnim inozemnim tržištima”, ističe dekanica Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Looma i DoMore su izgleda samo početak, jer je dekanica FOI-a nakon formalnog potpisivanja ugovora, s Filipom i Jakovom iz tvrtke DoMore održala i kraći sastanak na temu novih projekata za razvoj podrške u predinkubaciji budućih startup studentskih tvrtki.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partneri

New Report

Close