Za sustav e-cestarina 100 mil. €, raspisan natječaj

Autor: Poslovni dnevnik , 06. travanj 2023. u 22:00
Odzvonit će naplatnim kućicama na autocesti, naplata će se odvijati elektronski/H. Jelavić/PIXSELL

Tender će trajati 60 dana te je dostupan u Europskom oglasniku javne nabave i Elektroničkom oglasniku javne nabave Narodnih novina te će trajati 60 dana.

Čak 100 milijuna eura vrijedan je posao uspostavljanja elektroničkog sustava naplate cestarine za koji su Hrvatske autoceste jučer objavile javni natječaj.

Tender će trajati 60 dana te je dostupan u Europskom oglasniku javne nabave i Elektroničkom oglasniku javne nabave Narodnih novina te će trajati 60 dana.

Uvođenje elektronskog sustava naplate financira iz novcem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), a pokrenut je nakon provedenog postupka savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima, koje je završeno 17. ožujka, čime su se stekli uvjeti za objavu javnog natječaja, naveli su iz HAC-a.

U planu je da novi sustav zaživi do 2024. na području cijele Hrvatske, a intencija je da taj sustav bude jedinstven za cijelo područje Europske unije.

“ENC-ova u konačnosti neće biti, tj. neće biti naplatnih kućica na autocesti. To znači da će se vozila registrirati na drugi način, snimanjem kamere registracije vozila i onda će se s ENC-a novac skidati automatski, neće biti zastoja, dodatnog zagađenja koje nastaje na tim lokacijama.

Cilj je da se cijela Hrvatska, pa i EU uvežu u takav sustav”, kazao je prilikom najave ove “operacije” Tomislav Mihotić, državni tajnik u Ministarstvu prometa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close