Za školovanje budućih novinara Koprivnica daje oko 100 mil. kuna

Autor: Saša Paparella , 02. veljača 2014. u 22:00
Integracija dogovorena lani, realizirana nedavno/Marijan Sušenj/PIXSELL, Marko Jurinec/PIXSELL

Koprivnica i Varaždin kupili su dopusnicu od EPH, koji je tako utržio gotovo četiri milijuna kuna.

Hrvatska je dobila još jedno sveučilište, deseto po redu.

Sveučilište Sjever nastalo je integracijom Veleučilišta u Varaždinu (skoro 3000 studenata) sa Medijskim sveučilištem u Koprivnici (344 studenta). Sveučilišta Sjever jedno je od triju domaćih sveučilišta koja nisu osnovano posebnim zakonom, kao preostalih sedam javnih sveučilišta, već je registrirano kao tvrtka. Dio građana Koprivnice, u kojoj je Sveučilište Sjever d.o.o. registrirano, nije zadovoljan stjecanjem titule sveučilišnog centra. "Kakav je tu javni interes grada Koprivnice? Kad se saberu svi troškovi, taj će nas privatni projekt financiran javnim novcem od 2012. do 2016. koštati 105 milijuna kuna. Država je sveučilištu dala bivšu vojarnu za sveučilišni kampus, no grad je zauzvrat morao sam financirati gradnju Palače pravde", objašnjava Siniša Bosanac, lokalni vijećnik iz redova laburista.

"Koji je smisao studijskog programa novinarstva ili menadžmenta u medijima, gdje će se ti ljudi zaposliti? Sukladno lokalnoj tradiciji, trebalo je otvoriti visoku školu za kadrove u prehrambenoj industriji ili farmaceutici", napominje Bosanac. Priča je započela 2005., kad je Europapress holding (EPH) kupovao Slobodnu Dalmaciju, a jedan od uvjeta je bio da u Splitu otvore medijsko sveučilište. Potom je objavljeno da će to sveučilište otvoriti na Hvaru. Do 2009. ništa se nije napravilo, a tada je ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, u zadnjim danima svog mandata, odobrio dopusnicu za EPH, koju je potpisao državni tajnik Radovan Fuchs.

Potom su Split i Hvar nekako otpali iz priče o tom, reklo bi se putujućem medijskom sveučilištu, a za projekt se zagrijao varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok. Kad je on završio u zatvoru, ideju je prigrlio Zvonimir Mršić, tadašnji gradonačelnik Koprivnice. Sukladno odluci Gradskog vijeća iz rujna 2012., Grad Koprivnica isplatio je EPH-u 2,9 milijuna kuna za 75 posto udjela u tvrtki Media uni, nositelju dopusnice, a preostalih 25 posto kupili su potom Varaždinci, za što je EPH dobio još milijun kuna. "Nikada nismo dobili odgovor što smo dobili za tih 2,9 milijuna kuna i tko je procijenio vrijednost sveučilišta, koje je tada postojalo samo na papiru", tvrdi vijećnik Bosanac. Pojašnjenje smo zatražili od gradonačelnice Koprivnice Vesne Želježnjak. "U ugovoru potpisanom s revizorskom kućom stoji klauzula o tajnosti podataka. A podatak o 105 milijuna kuna izdvajanja nije točan, riječ je o 70-ak milijuna kuna. Sveučilište Sjever presudno je za razvoj našeg kraja", napominje Želježnjak.

Na pitanje nije li u sukobu interesa dogradonačelnica Melita Samoborec, koja je istovremeno zaposlena na Sveučilištu Sjever, Želježnjak tvrdi da to nije nespojivo jer – sukladno mišljenju Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa- "Koprivnica nije izravni osnivač navedene ustanove". Inače, cijeli je slučaj Medijskog sveučilišta prijavljen USKOK-u. U kaznenoj prijavi se upozorava da je na Koprivnicu prenijeta dopusnica izdana isključivo za Split.

Ministarstvo znanosti:

'Privatna učilišta nam nisu morala prijaviti integraciju'

Veleučilište u Varaždinu i Medijsko sveučilište, u smislu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, privatna su visoka učilišta. Sukladno tome, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nema utjecaj na njihove statusne promjene, niti su ta visoka učilišta bila dužna upoznati Ministarstvo s postupkom integracije. I privatna visoka učilišta podliježu postupku reakreditacije, za kojeg se vrednuju studijski programi koje visoko učilište izvodi, odnosno sve dopusnice prolaze postupak vrednovanja, rečeno nam je u Ministarstvu.

Komentari (4)
Pogledajte sve

to je nastavak varaždinske škole novinarstva tipa maček-glavak. za kumice i polupismene.

Najbitnije je da su mudri Međimurci- koji su pravi SJEVERNJACI / i po kulturi/- izbjegli muljažu Koprivnice i Varaždina – u suradnji sa EPH….
Zašto o tome ne pitate SUNČANU GLAVAK ? Neki dan je izribala Milanovića
i rekla da ..SVE ZNA I JAKO PUNO ZNA O MEDIJIMA…..za razliku od njega…
A sredstva su nabavljena premo IPARDA- pretpostavljam uz UĆEŠĆE od
20-40 % od strane zainteresiranih gradova…/ naravno, onih koji imaju
lovu za budalaštine! /..
Ispravna primjedba : Bolje da ste otvorili jedan odjel za farmaceute , a ne
u današnje vrijeme – novinarstvo – koje se radi kompjuterom iz spavaće sobe
a po danu, ti treba auto….i mobitel.

drug mrsić odlučio bacit 100 milja na buduće nezaposlene. bravo bravo.


Za školovanje budućih novinara Koprivnica daje oko 100 miliona !

A koliko ima na Burzi nezaposlenih novinara ?

New Report

Close