Za šećeranu lanjski doseg zbog korone i manjka repe nemoguć

Autor: Marija Brnić , 02. srpanj 2020. u 22:00
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Vlada je odobrila interventnu mjeru da se neprodano vino domaćih proizvođača da za destilaciju, što u Viru gledaju kao novu nišu i izvor prihoda u drugoj polovici ove godine.

Godinu u kojoj su se udružile domaće šećerane iz Virovitice i Županje s Tvornicom šećera Osijek u zajedničku tvrtku Hrvatsku industriju šećera, Viro je iz tog postupka izašao sa zavidnim plusom, dobiti od čak 143 milijuna kuna, no taj rezultat teško će ponoviti u ovoj godini.

Zbog rekordnih niskih prodajnih cijena šećera u Europskoj uniji sve šećerane poslovale su s gubicima, a zasluga za iskazanu dobit Vira pripada prvenstveno prodaji njegove imovine novoj tvrtki. S druge strane, naznake da se stanje na tržištu nakon niza loših godina popravlja, vrlo brzo je zaustavila pandemija koronavirusa.

Prvi put više iz trske

U pogonu županjske Sladorane privremeno je bila aktivirana proizvodnja etilnog alkohola, no kako se čuje, ta proizvodnja nije nastavljena nakon što se otvorilo tržišta. Proizvodnja je trajala dva mjeseca, iskorištena je sva melasa kojom je šećerana raspolagala, te su pokrivene domaće potrebe, prvenstveno u javnom zdravstvenom sustavu.

Tvrtka je, kako navodi Uprava, ostvarila dobit iz ove proizvodnje pokrenute u trenutku nedostatka alkohola i blokade trgovine koju su uvele druge zemlje, no nakon što je ponovno počela distribucija i cijene se spustile, zasad nema naznaka da će se nastaviti s ovom “nišom”.

No, iz Virovog izvješća se može iščitati kako očekuje mogući novi izvor prihoda od destilacije vina u drugoj polovici godine. Naime, takva mogućnost predviđa se kao interventna mjera kojom će se pomagati proizvođačima vina u EU, a takvu mjeru nedavno je odobrila i Vlada Republike Hrvatske.

400

eura po toni bila je cijena šećera u EU prije izbijanja pandemije, što je bio porast u odnosu na nekoliko godina dotad

Samu proizvodnju u Virovim šećeranama u prošloj godini obilježilo je i to što je prvi put rafiniranje sirovog trščanog šećera nadmašilo preradu šećerne repe.

Nabavna cijena te sirovine je relativno povoljna, dok je sve manje domaće repe, unatoč tomu što su poticaji hrvatske države za ovu kulturu među najvećima u Uniji.

Najesen efekti spajanja

Uprava Vira u konačnom financijskom izvješću za prošlu godinu navodi i kako će prvi sinergijski efekti povezivanja šećerana vidjeti u jesen ove godine, kroz kampanju prerade šećerne repe.

Zajednički nastup jača pregovaračke pozicije oko nabave proizvoda i može pridonijeti manjim troškovima, no ugovorene količine repe za ovu godinu su rekordno niske i nedovoljne za rad na sve tri lokacije, pa je jedan od koraka poduzetih s ciljem racionalizacije odluka da se prerada odvija samo u dvije šećerane, u Županji i Osijeku.

Činjenica da će se proizvodnja odvijati samo preko HIŠ-a rezultirala je i smanjenjem broja zaposlenih. U prvoj polovici 2020. kroz otpremnine je zbrinuto 127 radnika, od čega 76 s lokacije u Virovitici, a 13 u Županji, a HIŠ u drugu polovicu godine, kako navodi Željko Zadro u izvješću, ulazi s ukupno 429 radnika.

Eksplozija koronavirusa u Italiji, koja je glavno tržište za hrvatski šećer, zadala je udarac poslovanju, jer je bilo nemoguće transportirati robu, a bilježi se istodobno i snažno smanjenje potrošnje šećera u EU, čak više od šest posto u prvih pet mjeseci, s tim da iz Vira navode i procjene da će se u državama s jakim turizmom na godišnjoj razini zabilježiti još dramatičniji pad. Drugim riječima, očekuje se daljnji pad poslovnih aktivnosti u ovoj godini.

“Prije izbijanja pandemije koronavirusa cijena šećera konačno se nakon niza godina podigla iznad 400 eura po toni, no što će dalje biti, krajnje je neizvjesno”, kaže nam Željko Zadro, zaključivši kako će osim o normalizaciji potrošnje daljnju perspektivu proizvodnji šećera odrediti i daljnji interes proizvođača repe.

Komentirajte prvi

New Report

Close