Za programe zelene suradnje u regiji 156 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 06. studeni 2022. u 22:00
Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak/B. Šćitar/PIXSELL

Programsko područje obuhvaća 12 županija u Hrvatskoj, Brčko Distrikt i 109 općina u BiH kao i 11 općina u Crnoj Gori, što je područje ukupne površine 87.453,95 km² s više od 5 milijuna stanovnika.

Europska komisija odobrila je nove programe za razdoblje 2021.-2027. kojima upravlja Republika Hrvatska.

Prvi je Interreg VI-A IPA programu Hrvatska – BiH – Crna Gora 2021. – 2027., kojim je korisnicima iz tri države na raspolaganju 117.685.699,00 eura za projekte kojima će se poticati pametni, zeleni i uključiv razvoj prekograničnih regija.

Programsko područje obuhvaća 12 županija u Hrvatskoj, Brčko Distrikt i 109 općina u BiH kao i 11 općina u Crnoj Gori, što je područje ukupne površine 87.453,95 km² s više od 5 milijuna stanovnika.

Drugi program namijenjen je za suradnju Hrvatske i Srbije u istom razdoblju kojim je korisnicima iz dvije države na raspolaganju 38,3 milijuna eura za projekte jačanja društvenog, gospodarskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja.

Program ima za cilj potaknuti i podržati prekograničnu suradnju kako bi područje postalo otpornije na zajedničke izazove (ekonomska tranzicija, klimatske promjene, osljedice pandemije), kroz provedbu zajedničkih projekata koje će se podržati u okviru tri odabrana cilja europske politike.

Programsko područje čine naše Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska i Požeško-slavonska te pet okruga u Srbiji: Sjeverna Bačka, Zapadna Bačka, Južna Bačka, Srem i Mačva. Programsko područje prostire se na 25.505 četvornih kilometara, a obuhvaća populaciju od 2,1 milijun ljudi.

Izvori financiranja oba Interreg programa su Europski fond za regionalni razvoj te IPA III fond, a izravno su povezani s Europskom strategijom za dunavsku regiju i Europskom strategijom za jadransko-jonsku regiju. Objave prvih poziva na dostavu projektnih prijedloga očekuju se tijekom prvog kvartala 2023. 

Komentirajte prvi

New Report

Close