Za prijavu ovog poreza treba vam poseban vodič

Autor: Poslovni.hr , 18. siječanj 2017. u 12:27
Foto: Shutterstock

Svi oni koji su u 2016. godini ostvarili kapitalni dobitak od ulaganja u dionice, udjele u investicijskim fondovima, obveznicama i drugim vrijednosnicama, neovisno bilo to na hrvatskom ili inozemnom tržištu, obvezni su do kraja veljače prijaviti taj porez.

Odredbe Zakona o porezu na dohodak koje su stupile na snagu 01. siječnja 2016. godine, a koje predviđaju oporezivanje dohotka od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka primjenjuju se na sve fizičke osobe koje ostvare dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka.

Sva ulaganja u investicijske fondove nastala nakon 01.01.2016. godine podliježu poreznoj obvezi ukoliko se po istima realizira dobitak i ukoliko takva ulaganja traju kraće od tri godine. U slučaju da ulaganje traje duže od tri godine, realizirani dobitak je neoporeziv.

>> Više od 100.000 građana obveznici su novog poreza, a mnogi od njih nisu toga ni svjesni

Za kalendarsku godinu 2016. oporezuju se svi neto kapitalni dobici ostvareni nakon 1.1.2016. i isplaćeni do 31.12.2016.

Sama prijava ovog poreza, ispostavilo se, dosta je komplicirana te su iz fondova izradili i posebnu brošuru koja bi svakom od investitora trebala olakšati prijavu i popunjavanje JOPPD obrasca. 

Primjer takve brošure možete vidjeti na OVOM LINKU. 

Porez na kapitalni dobitak iznosi 12 posto na što se dodaje prirez. Procjenjuje se da je u zemlji više od sto tisuća obveznika ovog novog poreza.

Komentari (13)
Pogledajte sve


Kad ce porezna izvrsit povrat poreza za 2015?

nisam dočekao povrat poreza iz 2013, zagubili su prijavu, predavao opet, problem je kad im promijeniš adresu, ili ako si u poreznoj na jednoj adresi a na osobnoj na drugoj adresi, sve im je problem, uhljeboljubi nesposobni, doći će i njima kraj, narod vas je odavno prokleo i proklinje vas svakodnevno :))))


Zašto se kapitalna dobit dijeli s državom a gubitak pripada samo investitoru?

zato što smo banana država, a banana države nisu fer prema svojim građanima, dok su novinski članci puni izjava o kupovini dionica INA, HEP itd od strane malih investitora i naroda??? da, malo sutra

Kad ce porezna izvrsit povrat poreza za 2015?

“Porezna uprava planirala je ubrati porez do kraja siječnja, no zbog zbrke na terenu rok je produljen do kraja veljače.”
Vaš link …

Dakle, koji je onda krajnji rok za prijavu/plaćanje poreza na kapitalnu dobit:
31. siječnja ili kraj veljače (28.2.) ?

New Report

Close