Za oko 5000 stalnih sezonaca još tri mjeseca plaćenog godišnjeg

Autor: Marija Crnjak , 17. ožujak 2020. u 22:00
Potrebe za hotelskim smještajem bit će za dio sastanaka u okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem EU/FOTOLIA

Zatvorena je ili je u postupku zatvaranja većina hotela na Jadranu, a oni u Zagrebu ispraćaju malobrojne goste.

Većina Vladinih mjera pomoći gospodarstvu u suzbijanju posljedica koronavirusa koje su se naći pred Vladom ide i za pomoć turizmu, a ima i onih samo za taj sektor, poput odgode plaćanja boravišne pristojbe, turističke članarine i koncesije na turističko zemljište te produljenja mjere ‘stalni sezonac’ za još tri mjeseca, izjavio je ministar turizma Gari Cappelli uoči užeg kabineta Vlade koji je počeo u utorak popodne.

Napomenuo je da se još razgovara kako provesti mjere oko odgode plaćanja paušala za obiteljski smještaj, od 150 do 1500 kuna po krevetu, a čiju visinu određuju lokalne zajednice.

Više od 50% stiže autom

Ministar je otkro da je trenutačno na tržištu rada oko 5000 stalnih sezonaca, koji su trebali biti pozvani i početi raditi, jer im je istekao rok za zimsku pauzu u kojoj troškove pokriva država. “Njima ćemo produžiti za tri mjeseca, znači da će i dalje biti u toj mjeri, i to će nas koštati oko 11 milijuna kuna”, otkrio je Cappelli.

Kad je u pitanju zatvaranje hotela kao mjera protiv širenja zaraze, najavio je da će o tome tko će odlučivati nacionalni stožer, kako se ne bi dogodilo da jedan hotel ne radi, a par kilometara dalje u drugom mjestu ili selu radi.

Kako se doznaje, dosad je zatvorena ili u postupku zatvaranja većina hotela na Jadranu, za razliku od zagrebačkih koji uglavnom rade. Štoviše, na stranicama rezervacijskog portala Booking.com u njima i dalje se može rezervirati soba za naredne tjedne.

11

milijuna kuna koštat će državni proračun produljenje mjere ‘stalni sezonac’ na još tri mjeseca, jer im je sad već istekao rok za zimsku pauzu u kojoj im troškove pokriva država

U razgovoru sa zagrebačkim hotelijerima doznajemo da upravo i čekaju naputke stručnog stožera o zatvaranju, dok ispraćaju malobrojne preostale goste. Potrebe za hotelskim smještajem će sigurno biti za dio sastanaka u okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem EU ili za dio poslovanjaka koji dolaze u Zagreb.

Zato je plan ostaviti otvoreno tek par hotela koj imaju uvjete za sigurnije postupanje s gostima. To bi mogli biti Hoteli Westin i Sheraton u sastavu Maistrine tvrtke HUP Zagreb, jer veći hoteli imaju više mogućnosti za odvajanje gostiju.

Cappelli jučer nije puno htio spekulirati o ljetnoj sezoni, no temeljem loših najava o poslovanju aviompanija, kazao je da bi mogla biti prednost što više od 50% turista u Hrvatsku dolazi automobilom, a mnogi stranci ovdje imaju i kuće i ‘poznaju nas’.

 Olakšati industriji putovanja

Hrvatska dijeli sudbinu s industrijom putovanja u cijelom svijetu. Svjetsko vijeće za putovanje i turizam (WTTC) ističe da koronavirus dovodi u opasnost više od 50 milijuna radnih mjesta u svjetskom turizmu, što se ocjenjuje jednom od jačih posljedica pandemije na sektor.

50

milijuna radnih mjesta u svjetskom turizmu u opasnosti je od utjecaja pandemije koronavirusa na gospodarstvo, prema podacima Svjetskog vijeća za putovanje i turizam

Direktorica WTTC-a Gloria Guevara ističe da će upravo turizam i globalni privatni sektor biti spremni pomoći i podržati Vlade i zemlje da se oporave od posljedica pandemije na gospodarstva. WTTC ubuduće predlaže pet grupa mjera kako bi se olakšalo industriji putovanja kad pandemija prođe.

Tu su olakšanje putovanja s uklanjanjem ili pojednostavnjenjem viznih režima, uklanjanje nepotrebnih prepreka da bi se ublažio pritisak u morskim i zračnim lukama, jednostavnija fiskalna politika sa smanjivanjem ili i uklanjanjem onih poreza koji povećavaju troškove putovanja, uvođenje poticaja i olakšica za podršku poslovanja za tvrtke na koje je virus najviše negativno utjecao (posebice male i srednje) te za podršku destinacijama koje će trebati veće proračune za promociju, marketinga i razvoj proizvoda kad će biti ponovno spremne dočekati turiste.

Komentirajte prvi

New Report

Close