Za odvajanje otpada dodatnih 10 milijuna eura

Autor: Suzana Varošanec , 18. travanj 2023. u 22:00
Stope sufinanciranja ovisno o području kreću se od 40, 60, pa sve do 80%/T. Miletić/PIXSELL

Veliko zanimanje lokalnih uprava nakon raspisana četiri javna poziva za zelene projekte.

U tijeku su pripreme u kojima svojim aktivnostima predvode brojni JLS-ovi, komunalna društava i javne ustanove, sve s namjerom da se uhvati priključak na projekte čijim se ukupnim rezultatima na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini pridonosi zelenoj tranziciji.

Potvrđuje se to kroz velik broj upita za mjere koje pripremaju, a bilježe ih u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od ranije, no osobito nakon što su prošlog tjedna raspisali čak četiri nova javna poziva.

Namijenjeni su projektima vezanima za klimatske promjene i zaštitu okoliša ukupne vrijednosti 14,8 milijuna eura od čega je 10 milijuna eura rezervirano za mjere odvojenog sakupljanja komunalnog otpada.

Za sufinanciranje nabave komunalne opreme, npr. podzemne spremnike te planiranu opremu i uređaje mogu se dobiti sredstava u iznosu do 150.000 eura. Stope sufinanciranja ovisno o području kreću se od 40, 60, pa sve do 80%.

No, zainteresirani mogu računati i na do 15.000 eura sufinanciranja za provođenje informativnih aktivnosti kojima je cilj motivirati građane na smanjenje količine odloženog otpada, dok se isto sufinanciraju i mjere koje su namijenjene komunalnim redarima.

Čak 80% sufinanciranja, tj. najviše do 300.000 eura, mogu dobiti javne ustanove za projekte koji doprinose smanjenju ekološkog otiska te povećanju otpornosti na klimatske promjene u zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže Natura 2000.

Za nove projekte vezane uz održivost posjetiteljske infrastrukture – takav je primjer lani otvoren multimedijalni centar na Papuku, osigurano je 3,5 milijuna eura.

Za one koji još nisu izradili program ublažavanja te prilagodbe klimatskim promjenama i zaštite ozonskog sloja, kao i istovrsne akcijske planove energetski održivog razvoja (SECAP) koji su uvjet za povlačenje EU i nacionalnih sredstava, sad se otvara nova mogućnost.

Naime, za ove ključne dokumente koji lokalno ocjenjuju utjecaj ranjivosti i rizika na klimatske promjene uz identificiranje prioritetnih mjera Fond je osigurao ukupno 300.000 eura.

Inače, na lanjskim javnim pozivima odobreno je 48 zahtjeva za SECAP, 268 zahtjeva za komunalnu opremu za odvojeno prikupljanje otpada i 31 za posjetiteljsku infrastrukturu.

Komentirajte prvi

New Report

Close