Za Novu godinu u hotelima 6 puta više domaćih nego stranih gostiju

Autor: Marija Crnjak , 06. siječanj 2021. u 07:30
Zbog pandemije tek manjina hotela je bila otvorena za Novu godinu/Igor Kralj/PIXSELL

Nakon apela epidemiologa i vlastitih kolega, hoteli su svakako u međuvremenu odustali od žive glazbe i sličnih ideja.

Iako je zbog porasta broja zaraženih koronavirusom epidemiološka struka krajem prošle godine apelirala na hotele da se suzdrže s novogodišnjim programima, bilo je hotela koji su, ali uglavnom simbolično, obilježili doček 2021. godine.

Prema podacima iz eVisitora, u novogodišnoj noći u hotelima je prespavalo ukupno 5249 gostiju, desetak puta manje nego na dočeku 2020. godine, uz značajno drukčiju strukturu gostiju nego lani.

Naime, dok je na lanjskom dočeku bilo tri puta više stranih gostiju nego domaćih, u 2021. godinu u hotelima je ušlo više od 6 puta više domaćih gostiju nego stranaca.

Ipak, domaći promet za dvije trećine noćenja je slabiji od prometa u novogodišnjoj noći prošle godine, uz 4556 noćenja, dok se u hotele na prijelazu godine smjestilo 693 stranih gostiju.

Ipak je tek manjiina hotela bila otvorena za Novu godinu, na što se u normalnim godinama najviše odlučuju hoteli u Zagrebu i na Kvarneru i Istri. Tek 193 hotelska objekta od njih oko 1200 zabilježilo je noćenja na Silvestrovo, i oni su zabilježili u prosjeku oko 21 posto popunjenosti objekata.

7720

gostiju prespavalo je u privatnom smještaj u novogodišnjoj noći, unatoč koroni

Ipak, bilo je iznimaka po pitanju popunjenosti, pa je tako punu popunjenost prema eVisitoru zabilježio jedan objekt u mjestu Buje te jedan objekt u mjestu na području Karlovačke županije, no iz Hrvatske turističke zajendice ne otkrivaju koji su to hoteli. U privatnom smještaju u novogodišnjoj noći prespavalo je 7270 gostiju.

Iako se tijekom listopada oglašavao jedan broj hotela koji su imali namjeru organizirati pravi svečani doček Nove godine, uz živu glazbu i ples, planovi su im ubrzo propali s pogoršanje epidemiološke situacije te novim mjerama.

Iako one nisu uključile zatvaranje hotela i hotelskih restorana, srezan je maksimalan broj okupljanja na otvorenom i u zatvorenim prostorima, a u međuvremenu su uvedene i propusnice među županijama, iako se moglo putovati uz potvrdu o rezervaciji smještaja. U međuvremenu su propusnice nakon potresa ukinute, no pitanje je koliko je to utjecalo na promet.

Nakon apela epidemiologa i vastitih kolega, hoteli su svakako u međuvremenu odustali od žive glazbe i sličnih ideja, a Nova godina svela se na komornu zabavu uz svečanu večeru.

Najbolje je to opisala ekipa Falkensteiner resorta Punta Skala, gdje su u početku svojim gostima najavili da klasične proslave i dočeka Nove godine na kakav smo navikli neće biti.

Tema dočeka je bilo usporavanje, a sve je bilo okrenuto boravku s najbližima i u prirodi, pa su tako osmislili cijeli niz aktivnosti u malim grupama i na svježem zraku, od jutarnje rekreacije, pečenih kestena i vina na terasi bara do zalogaja na otvorenom uz novogodišnje šlagere iz zvučnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close