Za njih više od 2700 u Hrvatskoj veće plaće. Uprava: Vi ste ključ rasta i napretka

Autor: Sergej Novosel Vučković , 10. prosinac 2021. u 13:26
Foto: Mario Poje

Radnici McDonald’sa u Hrvatskoj odsad će imati 10,3% veće osobne dohotke, a stiže i 1000 kuna božićnice. Početni je iznos plaće, inače, 6000 kuna. ‘Želimo da nas potencijalni zaposlenici prepoznaju kao stabilnog poslodavca koji uvažava njihove potrebe’, ističu iz lanca.

Više od 2700 zaposlenika lanca restorana McDonald’s u 38 restorana u 16 gradova u Hrvatskoj od ovoga će mjeseca imati veće plaće, u prosjeku za 10,3%, a poslodavac će ih u prosincu kao mjesecu darivanja počastiti i s božićnicom od tisuću kuna neto, koja im stiže za koji dan. Vijest je to koju je obznanio Pavel Pavliček, direktor McDonald’sa Hrvatska, istaknuvši presudnu ulogu radnika u pandemiji i važnima za rast poslovanja.

“Uz brzu prilagodbu na promjene u poslovanju, uspijevamo se nositi s izazovima koje je donijela pandemija. Za to su najzaslužniji naši djelatnici. U McDonald’su ljude vidimo kao ključ rasta i napretka te ćemo i dalje nastaviti ulagati u njihovo zadovoljstvo, edukacije i napredovanje bez obzira na izazove poslovnog okruženja”, kaže Pavliček.

Početna je plaća, za one koji tek startaju u ovome tržišnom lideru, inače, kako je ljetos otkrio direktor, nešto iznad 6000 kuna, a uključuje osnovnu plaću, prijevoz, nagrade i neoporezive dodatke. S napredovanjem ona raste, a lako je izračunati kolika će biti s povećanjem za desetinu.
Iz McDonald’sa su objasnili što sve obuhvaća osobni dohodak, tj. plaća kod njih: dodatke za rad popodne, noću, nedjeljom, blagdanom, noću nedjeljom i noću blagdanom. Tu je i dodatak za minuli radni staž, a stimulacije se isplaćuju ovisno o rezultatima rada. U punom iznosu radnici primaju i cjelokupni iznos naknade za prijevoz.

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Nešto više od polovice (1500) ljudi je stalno zaposlenih, full time, a ostali do 2700 su većinom studenti, uz nešto umirovljenika, koji rade 4 sata dnevno. Svi zajedno dnevno pripremaju i serviraju hranu i pića za više od 40.000 gostiju.

Iako im je pandemija dijelom prošle, a i ove godine onemogućila posluživanje unutar objekata, prilagodili su se dostavama McDelivery preko servisa Glovo u gradovima gdje je dostupan, te naručivanjem i osobnim preuzimanjem za van, za one potrošače koji ne stižu autom (McDrive), nego pješke ili na npr. biciklu. Ove godine lanac je otvorio još nekoliko restorana, uveo ih prvi put u gradove kao što su npr. Bjelovar i Rovinj, a uskoro bi trebao proraditi i onaj u Koprivnici. Gdjegod se otvara novi, zainteresiranih za rad je podosta. Za to ima razloga: uz stabilnost, kontinuirani porast plaća, fleksibilno radno vrijeme i mogućnost napredovanja, u McDonald’su je jedan od benefita i ulaganje u edukaciju djelatnika, ističu.

“Želimo da nas potencijalni zaposlenici prepoznaju kao stabilnog poslodavca koji uvažava njihove potrebe i uključuje ih kod izrade rasporeda rada. Uključivi smo i uvažavamo različitosti prepoznajući ih kao dodatnu vrijednost. Jednako su nam važni zaposlenici koji su na prethodnim poslovima stekli vrijedno iskustvo koje donose u naš tim, kao i oni koji tek stupaju u svijet radnih odnosa, a mi im nudimo mogućnost usvajanja općih radnih navika i vrijednosti. Ono što nam omogućuje takav pristup interni je sustav treninga i edukacije”, opisuje voditelj ljudskih potencijala u hrvatskom McDonald’su, Mario Jušić.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Smijesan clanak. Zasto nema oznaku “PR”? Ili ste vi na Polovni.hr stvarno toliki dudlachi? Jel itko od vas, ikad, cita komentare (svih 6 mjesecno)?

Radnicu vise ne puše te fore stimulacije, putne, neoporezive itd. To nije plaća! To je nesto sto je neobavezno. I zato im nitko neće radit kod njih. To sto javno obmanjuju radnike da je placa 6000 kn a zapravo je to sa putnima, stimulacijama, neoporezivim dodacima itd. To je zapravo protuzakonito. Nek im je sa srećom. Plaća je neto naknada za rad, a sve ostalo su dodaci na plaću.

New Report

Close