‘Za napredak je potrebna zdrava motivacija, trunka hrabrosti i preuzimanje odgovornosti’

Autor: PD VL native tim , 22. siječanj 2024. u 22:00
Nino Kumic, pobjednik AmCham Talentsa/Zeljko Hladika/PIXSELL

Nino Kumic, voditelj projekta Sektora za riznicu i računovodstvo u HT-u i pobjednik AmCham Talentsa.

U jedanaestoj generaciji AmCham Talents programa Američke gospodarske komore sudjelovalo je 156 mladih poslovnih lidera što je čini najbrojnijom generacijom do sada. Iz godine u godinu program raste i to uglavnom kroz preporuke prethodnih sudionika.

Po čemu je ovaj program jedinstven i zašto iz godine u godinu privlači sve više budućih lidera, razgovarali smo s prošlogodišnjim pobjednikom Ninom Kumicem, voditeljem projekta Sektora za riznicu i računovodstvo u Hrvatskom Telekomu.

Što vas je motiviralo da se javite na program i što za vas znači titula AmChamovog talenta godine?
Činjenica da program okuplja talente iz različitih sektora poslovnog svijeta, bio mi je jak motiv da se odvažim na prijavu i postanem dio ove zajednice te kroz neformalno učenje izađem iz zone vlastitog komfora i iskoristim mogućnost razvoja vještina, znanja i kompetencija. Titula AmCham talenta godine mi je pokazatelj kako je smjer za koji sam se odlučio ispravan i da u njemu ustrajem u daljnjem profesionalnom te osobnom razvoju.

Za vrijeme studija ekonomije rodila se vaša ljubav prema računovodstvu koja traje sve do danas. Što vas je privuklo njemu i koliko će predavanja poslovnih menadžera i lidera koje ste slušali na programu pomoći da napredujete na današnjem poslu?
Računovodstvo sam prepoznao kao vitalnu disciplinu kojoj je osnovna zadaća bilježenje poslovnih transakcija i financijskih podataka. Znajući da su upravo financijski podaci podloga prilikom oblikovanje pouzdanih informacija za donošenje poslovnih odluka u poduzeću, javila se želja da kroz važnu ulogu računovodstva i sam postanem sudionik lanca odlučivanja.

Predavanja istaknutih poslovnih lidera o aktualnim temama koje nas okružuju su potvrda kako je ključ uspjeha i napretka otvorena komunikacija, uvažavanje različitih mišljenja, međusobno osnaživanje i dijeljenje znanja te poticanje timskog duha i suradnje. Prethodno navedeno te izdizanje izvan vlastitih okvira i pokušaj sagledavanja šire slike iz više uglova će mi pomoći da postignem napredak u svom današnjem poslu i daljnjoj karijeri.

Znanje se dijeljenjem množi

‘Dan u kojemu naučiš nešto novo je uspješan dan, a ako znanje podijeliš s drugima, uspjeh je još i veći, jer se znanje dijeljenjem množi’.

Kako ocjenjujete predavanja, mentore i okruženje na AmCham Talentsu, što vas je posebno dojmilo, što biste istaknuli kao najveće vrijednosti za budućnost vaše poslovne karijere?
AmCham Talents program je vrhunski osmišljen, jer već od prvog susreta kroz tzv. “Speed Networking” potiče međusobnu komunikaciju svih sudionika i stvara poticajnu atmosferu za daljnju suradnju. Bogatstvo programa se očituje u raznolikosti tema koje su istaknuti lideri donijeli kroz svoje osobno iskustvo i podijelili okolnosti s kojima su se susreli, kako su postupali te koju su pouku iz određene situacije izvukli.

Pravi primjer prethodnog navoda je predavanje Marka Mintasa na temu “Vođenje poslovanja u nepredvidivim situacijama” u kojemu se osvrnuo na kriznu situaciju nastalu u Ukrajini prilikom početka ruske agresije, što je na mene ostavilo najveći utisak upravo zbog izvanrednih okolnosti uslijed kojih visoko strukturirana pravila ne vrijede te iziskuju mudro donošenje odluka.

Sinergija tima sastavljenog od talenata iz raznih industrija je postignuta prilikom izrade grupnog rada gdje su kvalitetne ideje i širina znanja došle do izražaja, a iskustvo i empatija mentora odigrale ključnu ulogu da rješenje problema bude društveno odgovorno i prihvatljivo. Individualni rad daje priliku svakom pojedincu da preispita vlastite stavove i potakne daljnja istraživanja zadane teme te tako proširi vlastito znanje, a vjerujem da i kod samih mentora prilikom ocjenjivanja izazove zanimanje ili otvori novi pogled.

Upravo u tome leži snaga ovoga programa, jer potiče pomicanje granica u svim smjerovima i osnažuje nas da u bilo kojoj ulozi u kojoj se nađemo prije svega pristupamo otvorenog uma, uvažavamo različita mišljenja i zajedno radimo na ostvarivanju ciljeva.

Kao životna načela ističete važnost promjene, djelovanja i stalnog učenja. Uspijevate li ih se držati, što očekujete kamo će vas odvesti?
Trebali bismo biti svjesni svojih mogućnosti, znanja, talenata i odrediti u kojim područjima imamo prostora za poboljšanje. Za postizanje napretka je potrebna zdrava motivacija, trunka hrabrosti te preuzimanje odgovornosti za vlastite postupke. Trudim se raditi na najbolji mogući način, a nastale pogreške smatram lekcijom iz koje treba izvući pouku. Dan u kojemu naučiš nešto novo je uspješan dan, a ako znanje podijeliš s drugima, uspjeh je još i veći, jer se znanje dijeljenjem množi.

Navedena načela su dio moje osobnosti i primjenjujem ih u svakoj prilici. Otvoreni pristup novim iskustvima, brza prilagodba promjenama, razumijevanje ljudi i empatija su ključni za stvaranje poticajnog okruženja i pozitivnih odnosa. Vjerujem kako su navedene odlike snažan preduvjet za gradnju uspješne karijere u području liderstva.

Što volite raditi u slobodno vrijeme, što vas najviše opušta i čime najviše volite ‘puniti baterije’?
Osim poslovnog segmenta, uvijek volim istaknuti i svoje životne uloge supruga i oca dvoje djece, koji su mi inspiracija da iz dana u dan usvajam nove strategije za rad na sebi usvajajući načela pravednosti, osobnog integriteta, poštenja i dostojanstva. Svaki slobodni trenutak provodim s obitelji kroz druženje, igru, šetnje i putovanja u manje poznate dijelove Lijepe naše, a i šire.

Kao društvena osoba, vrijeme volim provoditi i s prijateljima za koje pripremam tradicionalna jela na svoj način, budući da mi uz druženja, kuhanje također predstavlja anti-stres oazu.

Što biste poručili onima koji razmišljaju da se prijave na sljedeću generaciju programa?
Ako želite izaći iz svakodnevnog okruženja i preispitati vlastite granice, prijavite se na AmCham Talents i naučite nešto novo što ćete moći primjenjivati u svojem daljnjem osobnom razvoju i poslu, a također ćete i uspostaviti vrijedne kontakte iz različitih područja, jer nikada ne znate gdje vas karijerni put može odvesti.

* Sadržaj omogućio AmCham

Komentirajte prvi

New Report

Close