Za male i mlade u poljoprivredi 265 milijuna kn potpore

Autor: Suzana Varošanec , 16. kolovoz 2021. u 22:00
Interes za novac za programe ruralnog razvoja očito velik/I. KRALJ/PIX

Nacrte za provedbu operacija 6.1.1. i 6.3.1. zainteresirani mogu komentirati do 31. kolovoza.

Mladim i malim poljoprivrednicima na raspolaganju će biti 265 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020., izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede, čiji su nacrti za dva natječaja iz tog programa u javnom savjetovanju.

Nacrte za provedbu operacija 6.1.1. i 6.3.1. zainteresirani mogu komentirati do 31. kolovoza. Od već zabilježenih dio je na račun ograničenja “24 mjeseca” kao dobne granice trajanja OPG-a koji ovaj natječaj čekaju još od 1. kvartala.

Što je sporno? Dio navodi da je “moguća prijava nositelju subjekta starosti 39 godina ako je nositelj kraće od 24 mjeseca, ali nije moguća nositelju subjekta starosti 21 godine ako je nositelj duže od 24 mjeseca, dok je mladi poljoprivrednik svaka osoba do 41. godine”.

Predlažu i duže trajanje od npr. 5 godina, jer su mnogi OPG-ove otvarali upravo na osnovu ovih najava. Interes je očito golem, a iznos sredstava javne potpore mladim poljoprivrednicima (6.1.1.) je 152,5 milijuna kuna.

Iz resora ministrice Marije Vučković napominju da će se na natječaj moći prijaviti mladi koji imaju odgovarajuća stručna znanja i vještine i planiraju financirati aktivnosti kao što su kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, kupnja, građenje ili opremanje zatvorenih i zaštićenih prostora i objekata, podizanje novih i restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada te mnoge druge.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Omogućili ste “pljačku” i parazitiranje raznoraznih piskarala na račun pravih poljoprivrednika…sve podatke imate o poljoprivrednicima …i ko koliko zemlje ima i šta proizvodi i koliko troši i…samo još kamera fali u spavaćoj sobi…i još vam fali obrada silne papirologije…koja naravno KOŠTA…da ste dobronamjerni podijelili bi svima podjednako ta srestva,normalno samo za što su namjenjena,a ne ovako neko dobije 3- 4-5- i više poticaja(jer navodno ima ispunjene “uslove”),a neko ništa jer ne može ni aplicirati,a kamol’ dobiti poticaj…

 

New Report

Close