Za kredite kod poslovnih banaka Hamag pokriva i 50 posto kamata

Autor: Marija Brnić , 03. srpanj 2022. u 08:00
Hamagovi programi (na slici šef Uprave Vjeran Vrbanec) za poduzetnike vrijedit će do 30. lipnja 2026./H. Jelavić/PIXSELL

Cilj ovog programa je poticanje i oporavak gospodarstva i zelene i digitalne tranzicije.

S usvajanjem na Vladi počela je realizacija dva programa Hamag-Bicro-a za pomoć malom gospodarstvu iz sredstava NPOO-a.

Prvi predviđa investicijske zajmove, u iznosima do 100 tisuća eura, uz kamatnu stopu od 0,8% i rokom otplate do 10 godina, uz godinu dana počeka, te uz zadužnicu korisnika i vlasnika kao instrument osiguranja.

Cilj ovog programa je poticanje i oporavak gospodarstva i zelene i digitalne tranzicije, a prihvatljiva su ulaganja u osnovna i obrtna sredstva do najviše 30% ugovorenog iznosa. Tim programom predviđeno je da Hamag osniva fond za subvencioniranje kamatnih stopa za investicijske kredite banaka u okviru postojećeg jamstvenog programa ESIF Pojedinačna jamstva, također za projekte zelene i digitalne tranzicije malih i srednjih poduzetnika.

Za kredite podignute kod poslovnih banaka Hamag-Bicro će poduzetnicima pokrivati do 50 posto iznosa kamata, s tim da se subvencioniranje predviđa isključivo za investicijske kredite s rokom dospijeća od najmanje pet godina, uključujući poček.

Kako se navodi u Vladinoj odluci, pravo na sudjelovanje u programu imat će sve financijske institucije koje su potpisnice Sporazuma o financiranju za izdavanje pojedinačnih jamstava financiranih iz ESIF-a, a predviđeno je da im se subvencija kamatne stope isplaćuje nakon izdavanja jamstva od strane Hamag-Bicro-a, i to jednokratno nakon isteka roka korištenja kredita po dostavljenom konačnom otplatnom planu.

Ovi Hamagovi programi za poduzetnike vrijedit će do 30. lipnja 2026., odnosno do iskorištenja sredstava. Za zajmove predviđeno je 300 milijuna kuna, a za subvencije 100 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close