Za jačanje vojne pokretljivost ZL Franjo Tuđman 4 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 06. siječanj 2023. u 11:06
MORH je u 2022. u suradnji s drugim nadležnim središnjim tijelima državne uprave usvojilo Plan za vojnu pokretljivost/P. MACEK/PIXSELL

Međunarodna zračna luka Zagreb prijavila je projekt na taj EU natječaj, a kao jedan od uvjeta za dobivanje sredstava je bila i potpora MORH-a u vidu obrazloženja korisnosti projekta za Oružane snage.

Europska unija odobrila je više od četiri milijuna eura iz fonda Connecting Europe Facility (CEF) za vojnu pokretljivost za financiranje rekonstrukcije manevarskih površina za unaprjeđenje civilno-vojne operabilnosti Zračne luke Franjo Tuđman.

Kako su objavili iz Ministarstva obrane, Međunarodna zračna luka Zagreb prijavila je projekt na taj EU natječaj, a kao jedan od uvjeta za dobivanje sredstava je bila i potpora MORH-a u vidu obrazloženja korisnosti projekta za Oružane snage.

Projekt, između ostalog, uključuje rekonstrukciju dijelova staze za vožnju, zamjenu elektroničke opreme i instalacija te zamjenu dijela vertikalne signalizacije na manevarskim površinama. Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je da je cilj projekta, između ostalog, i jačanje međuresorne suradnje u kontekstu izgradnje prometne infrastrukture civilno-vojno namjene.

“Odobrenjem financiranja sredstvima iz EU fonda potvrđena je vrijednost projekta, kao i važnost suradnje vojnih i civilnih institucija. Vjerujem da ćemo tim putem i intenzitetom nastaviti i dalje”, kazao je Banožić.

Poziv za poboljšanje vojne pokretljivosti u okviru CEF instrumenta raspisan je u svibnju 2022., a na isti je stiglo 63 prijava iz cijele EU u vrijednosti većoj od 1,5 milijardi eura, od kojih je 35 odobreno u vrijednosti od 616 milijuna eura.

MORH je u 2022. u suradnji s drugim nadležnim središnjim tijelima državne uprave usvojilo Plan za vojnu pokretljivost gdje je jedan od ciljeva i jačanje međuresorne suradnje i pripreme projekata za moguće sufinanciranje iz EU financijske omotnice za vojnu pokretljivost za izgradnju prometne infrastrukture civilno-vojne namjene. 

Komentirajte prvi

New Report

Close