Za izuzetan doprinos u razvoju forenzičkih znanosti, prof.dr.sc. Draganu Primorcu dodjeljena Zahvalnica Ministarstva unutarnjih poslova RH

Autor: Poslovni.hr , 19. lipanj 2023. u 16:00
Dr.sc. Davor Božinović, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova, prof.dr.sc. Dragan Primorac i Nikola Milina, glavni ravnatelj policije

Zahvalnicu su mu uručili potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović i načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” Andrea Ledić.

Povodom obilježavanja 70. godina Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” prof.dr.sc. Draganu Primorcu je dodjeljena posebna Zahvalnica Ministarstva unutanjih poslova za njegov izuzetan doprinos u razvoju znanstvenih istraživanja u području biomedicine i zdravstva te u cilju suzbijanja kriminaliteta. Zahvalnicu su mu uručili potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović i načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” Andrea Ledić.

Prof.dr.sc. Dragan Primorac, je na aktualnom popisu 2% znanstvenika na svijetu s najvećim utjecajem citiranosti. Među prvim znanstvenicima u svijetu u suradnji s  kolegama iz Hrvatske i SAD-a, primjenjuje analizu DNA u svrhu utvrđivanja identiteta žrtava masovnih grobnica, a što je bilo ključno u utvrđivanju istine o Domovinskom ratu. Donedavni je predsjednik Odbora za međunarodne odnose Američke Akademije za forenzičke znanosti, predsjednik je Međunarodnog društva primjenjenih bioloških znanosti u čijem radu sudjeluje petero dobitnika Nobelove nagrade, a predsjednik je i Hrvatskog društva za humanu genetiku, Hrvatskog društva za personaliziranu medicinu te Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina. Među prvim znanstvenicima uvodi integrirani koncept personalizirane medicine u kliničku praksu. Redoviti je profesor je na Penn State University te University of New Haven u SAD-u, kineskom Xi’an Jiaotong University, College of Medicine and Forensics te Medicinskim fakultetima Sveučilišta u Splitu, Osijeku i Rijeci kao i Medical School REGIOMED u Njemačkoj. Odlukom Senata Sveučilišta „National Forensic Science University“ iz  Indije, prof.dr. Draganu Primorcu je za posebne zasluge u razvoju forenzičkih znanosti, kao prvom Europljaninu dodijeljeno počasno zvanje profesor emeritus. Ukupno je objavio oko 200 znanstvenih radova, kongresnih priopćenja i poglavlja u knjigama, a do sada je citiran gotovo 8000 puta (Google Scholar). Počasni je građanin u 5 gradova u Hrvatskoj i inozemstvu.  Dobitnik je više od 20 najviših domaćih i međunarodnih nagrada i odličja. O njegovom radu i razultatima su pisali New York Times, USA Today, Chicago Tribune, Hartfor Courant, Connecticut Post, Hospital News, News Times, Kleine Zeitung Haaretz, Die Presse, The Wall Street International Magazine, itd.

Na kraju svečanog obilježavanja 70 godina Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” dodjeljene su zahvalnice i Institutu Ruđer Bošković te Pravnom fakultetu (za pokretanje “Projekt nedužnosti”) i Prirodoslovno matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Zahvalan sam Ministarstvu unutarnjih poslova, posebice ministru dr.sc. Božinoviću i načelnici Ledić, na priznanju koje istodobno doživaljavam kao i priznanje kolegama s kojim surađujem u području forenzičke genetike više od 30 godina. Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”  čestitam 70 godina rada i postojanja i uistinu sam ponosan na našu suradnju kao i njihova vrhunska postignuća. Posebice me i raduje vidjeti golemi strateški iskorak koji je Ministarstvo unutarnjih poslova napravilo ka znanosti, inovacijama i ulaganju u nove generacije stručnjaka. To je put u izvrsnost, koja je pokretač svih promjena u društvu i jedino mogu globalno pozicionirati Republiku Hrvatsku, rekao je prof.dr.sc. Dragan Primorac.

Komentirajte prvi

New Report

Close