Za istraživanje šibenskog mora i Krke 26 milijuna kuna

Autor: Frane Šarić/VL , 24. veljača 2019. u 22:00
Brod IB BIOS DVA dug 36 metara prikupljat će podatke s 19 lokaliteta/VL

Istraživački brod uplovio u Šibenik, sofisticiranom opremom pratit će što se događa u moru.

Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije u suradnji s Institutom za oceanografiju i ribarstvo iz Splita započela je s aktivnostima znanstvenog monitoringa na području ekološke mreže "Natura 2000 Ušće Krke", što obuhvaća područje od Skradinskog mosta do tvrđave sv. Nikole.

Izvijestili su o ovome iz Šibensko-kninske županije i istaknuli da je u Šibenik doplovio i atraktivni IB BIOS DVA – istraživački brod dug 36 metara. Uz pomoć sofisticirane opreme može istraživati složene fizikalne, kemijske i biološke procese u moru.

Temelj za popularizaciju 
"Ovo važno istraživanje, u sklopu projekta vrijednog više od 26 milijuna kuna, provodit će veći broj znanstvenika iz područja fizičke, kemijske i biološke oceanografije Instituta za oceanografiju i ribarstvo i to će pokazati stanje u području Natura koje je pod velikim pritiskom turizma, pomorskog prometa i gradnje", izjavila je ravnateljica JU Priroda mr. sc. Anita Babačić Ajduk. 

Rezultati monitoringa poslužit će, kako navode iz Županije, i kao osnova za popularno-znanstvenu prezentaciju i postav u budućem posjetiteljskom centru.

U ime Šibensko-kninske županije, osnivača Javne ustanove Priroda i njihovih partnera na projektu, puno uspjeha u radu znanstvenom timu poželjela je dr. sc. Sanja Slavica Matešić, savjetnica za zaštitu prirode u timu za provedbu projekta.  Naglasila je važnost znanstvenih istraživanja kao prvog koraka u projektima turističke valorizacije. Iz Županije ističu da je ugovor vrijedan 500 tisuća kuna. Sklopljen je u okviru projekta "Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku – 2. faza", a obuhvaća uzorkovanje i analizu podataka s ciljem izrade početne procjene stanja bioloških i oceanoloških pokazatelja. 

Novi turistički proizvodi
Cilj je projekta očuvanje biološke i krajobrazne raznolikosti, povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta te unapređenje turističkog i gospodarskog potencijala – izvijestili su iz Šibensko-kninske županije.  Projektom će se, kako navode, urediti posjetiteljska infrastruktura te će se uvođenjem edukativno-informacijskih sadržaja ostvariti niz novih turističkih proizvoda. 

Komentirajte prvi

New Report

Close