Za hrvatsku ‘kvotu’ treba natječaj, selekcija traje barem 21 dan

Autor: Marija Brnić , 10. rujan 2022. u 09:09
Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja/R. Anić/PIXSELL

Vlada i službeno zatražila opoziv hrvatskoj ‘trojke’ u Upravi – Nike Dalića, Barbare Dorić i Darka Markotića.

Hrvatskoj “trojki” u Upravi Ine Niki Daliću, Barbari Dorić i Darku Markotić i službeno je Vlada uskratila povjerenje i zatražila njihov opoziv, a Nadzorni odbor o izglasavanju nepovjerenja aktualnim menadžerima trebao bi se izjasniti 21. rujna.

Fokus te smjene ostao je zasad u medijima na njihovim otpremninama, na koje oni, kako se dalo zaključiti, unatoč svemu imaju pravo po zaključenim menadžerskim ugovorima.

Osjetljivost na tu temu razumljiva je jer riječ je o najvećoj kompaniji i za prosječnog građanina astronomskim plaćama, pa shodno tomu i otpremninama, iako to nisu i najveće vrijednosti koje se isplaćuju menadžerima u Hrvatskoj.

Fasimon bez otpremnine
Visina njihovih plaća i bonusa uostalom nije tajni dokument, redovito se objavljuju svake godine.

Donekle je iznenađenje vijest koja je procurila da predsjednik Uprave Ine Sandor Fasimon, koji je sam, zbog “zapovjedne odgovornosti” ponudio postavku, nema po ugovoru pravo na otpremninu, kao ni ostala dva člana iz mađarske kvote Ferenc Horvath i Joszef Simola, koji u Ini niti ne primaju plaću, nego ih ostvaruju po funkcijama u Mol Grupi. Otpremnine, pokazalo se, zaslužuju samo hrvatski članovi Uprave.

Potraga za nasljednicima
Drugo je, pak, pitanje koje se otvorilo situacija u kojoj bi bilo moguće da na kraju NO ne usvoji zahtjev Vlade Andreja Plenkovića, budući da mađarski Mol, osim u Upravi, ima i u deveteročlanom NO-u većinu, te može srušiti takav prijedlog hrvatske strane.

Predsjednik Uprave Sandor Fasimon jest ponudio ostavku, no tim tragom nisu promptno pošla i ostala dva mađarska člana Uprave. Budući da je i Mađarima u interesu da se spusti prašina, gotovo je neupitno da NO neće izglasati promjenu članova Uprave, i to svih, kako traži Plenković.

Daleko je osjetljivije pitanje, koje će tek doći u žižu – tko će zasjesti na njihove “fotelje”. Mađarske članove odabrat će Mol, dok izbor hrvatskih zahtijeva proceduru raspisivanja natječaja, koja od raspisivanja do selekcije u pravilu traje najmanje 21 dan.

Za razliku od Fasimona, koji je najavio da će ostati voditi Inu dok ne dobije zamjenu, hrvatski članovi, obzirom na ton kojim se tražilo njihovu odgovornost, teško da će na tim funkcijama dočekati na isti način svoje nasljednike.

Moguće je zbog izvanrednih okolnosti posegnuti i za privremenim rješenjem, v.d.-ima, no pitanje je tko će se žrtvovati uletjeti u “bure baruta” na tri ili šest mjeseci.

Još veći problem što taj privremeni mandat treba obavljati u uvjetima kada korporativni sustav ne štima i država pregovara o njegovim promjenama. Mađarski suvlasnik s druge strane nema taj problem, pozna i koordinira sustav.

Komentirajte prvi

New Report

Close