Za hrvatske tvrtke neiskorišten potencijal od 432,8 milijuna dolara

Autor: Darko Bičak , 13. lipanj 2021. u 08:48
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Riječ je o industriji koja čini gotovo 4% ukupnog obujma hrvatske industrijske proizvodnje.

Globalno tržište električne opreme nezaustavljivo raste te je lani bilo vrijedno 1180 milijardi dolara, a ove godine se procjenjuje na 1271 milijardu. Uz očekivani godišnji rast od 7,7%, do 2025. bi se njegova vrijednost mogla popeti na više od 1662 milijarde dolara. Gdje je tu Hrvatska?

Iako su hrvatski proizvođači električne opreme već sada značajni igrači na izvoznom tržištu, analiza Fit4Globe Hrvatske gospodarske komore pokazala je da ukupni neiskorišteni izvozni potencijal ovih tvrtki 432,8 milijuna dolara te da bi se realizacijom tog potencijala izvoz sektora povećao za 38,9%.

Kako je pojasnio Luka Burilović, predsjednik HGK, riječ je o industriji koja čini gotovo 4% ukupnog obujma naše industrijske proizvodnje s prihodima od 8,6 milijardi kuna, od čega se 53% ostvari na međunarodnim tržištima. Iz HGK procijenjuju da najveći neiskorišteni izvozni potencijal ovog sektora imamo u Srbiji, SAD-u i Mađarskoj te Kini, Francuskoj i Italiji.

Trenutno u Hrvatskoj posluje 328 tvrtki u sektoru proizvodnje električne opreme i zapošljavaju preko 9400 radnika. Iako 90% poslovnih subjekata u branši otpada na mikro i male poduzetnike, velike tvrtke dominiraju u prihodima industrije s udjelom od 55%, odnosno ukupnim prihodom od 4,7 milijardi kuna.

Barbarić

Preko 50% izvoza sektora u 2019. godini činili su transformatori.

Najveći igrač u ovom sektoru je Končar grupa čija se čak tri društva nalaze na listi 10 najvećih tvrtki. Na čelu je Končar – Distributivni i specijalni transformatori s prihodom u 2019. od 1,04 milijardi kuna, a slijedi Končar – Energetski transformatori s 739,7 milijuna kuna. Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada je na 3. mjestu sa 680 milijuna kuna, a iza njega Elka, veliki proizvođač kabela iz Zagreba, a koju je prije koji tjedan preuzela slovenska Iskra.

Značajni igrači na tom tržištu i čiji pojedinačni prihod se mjeri u stotinama milijuna kuna su još E.G.O. Elektrokomponente iz Zagreba, Siemens Hrvatska, Vertiv Croatia, varaždinski Solvis koji prodaje svoje solarne panele i Googleu te istarski Estradex iz Pićana kao i još jedno Končarovo društvo – Generatori i motori koji su imali 220,5 milijuna kuna prihoda u 2019. godini.

Prema Fit4Globe analizi, grupe proizvoda s najvećim izvoznim potencijalom su: izolirani električni vodiči, kabeli za napon do 1000 volti (V), električni transformatori i statički pretvarači snage veće od 10.000 kilovolt ampera (kVA), dijelovi za električne transformatore i statičke pretvarače, ploče, pultovi, stolovi i ormari za električno upravljanje ili distribuciju električne energije, izolirani električni vodiči i kabeli za napon veći od 1000 V te stalni električni otpornici.

Mladen Puškarić, predsjednik Udruženja električne i elektroničke industrije HGK, inače isto Končarev menadžer, ističe da je električna energija neizostavni dio svih tehnoloških promjena, a sama proizvodnja električne i elektroničke opreme industrijska je djelatnost s velikom sposobnošću rasta, razvoja i zapošljavanja.

Nedostatak kadra

“Riječ je o jednoj od značajnijih djelatnosti sektora domaće prerađivačke industrije, koja uspijeva više od pola prihoda ostvariti na zahtjevnim inozemnim tržištima“, kazao je dodavši kako su najveći izazovi s kojima se branša suočava nedostatak stručnoga kadra, digitalna transformacija, produktivnost, neizgrađena prodajna mreža na inozemnom tržištu te sveprisutna globalizacija i ekonomija skale”, kazao je Puškarić.

U EU u ovom sektoru djeluje 45.335 tvrtki/GODAR

Ivan Barbarić, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove, ističe da je od ukupnoga prihoda ovog sektora, 4,5 milijardi kuna ostvareno od prodaje na inozemnom tržištu, što čini 6,2% ukupno ostvarenih prihoda od prodaje u inozemstvu cijele prerađivačke industrije.

Preko 50% izvoza sektora u 2019. godini činili su transformatori, a koje prodajemo na čak 104 globalna tržišta, i kabeli, koje izvozimo u 93 zemlje. Vodeća su izvozna tržišta Njemačka s 213 milijuna dolara i 19,1% udjela, Austrija sa 139 milijuna dolara i 12,5% udjela i Italija sa 110 milijuna dolara vrijednosti i gotovo 10% udjela.

328

tvrtki u sektoru proizvodnje električne opreme posluje u RH

Značajna tržišta su nam još Slovenija, BiH; Ujedinjeni Arapski Emirati, SAD, Nizozemska, Švedska te Srbija u koju smo 2019. izvezli električne opreme u vrijednosti 33 milijuna dolara.

“Neiskorišteni izvozni potencijal za 11 odabranih proizvoda na koje se analiza Fit4Globe posebno fokusirala, postoji u 193 zemlje u ukupnom iznosu od 272,5 milijuna dolara. Kada bi taj potencijal u potpunosti iskoristili, njihov izvoz bi se povećao za 42,3 posto. Najveća vjerojatnost za povećanje izvoza je na tržištima Srbije, SAD-a, Mađarske, Kine i Francuske“, kazao je Barbarić.

Tržište Kine

Iz HGK pojašnjavaju, da što se globalnog tržišta tiče, vodeći su izvoznici električne opreme u 2019. godini Kina s iznosom od 671 milijardi dolara, Hong Kong s 301 milijardi te SAD sa 173 milijarde.

Iste zemlje su i najveći uvoznici, prednjači opet Kina s 497 milijardi dolara uvoza, dok su SAD i Hong Kong zamijenili mjesta s ukupnim uvozom od 352, odnosno 308 milijardi dolara.

U Europskoj uniji u ovom sektoru djeluje 45.335 tvrtki s ukupnom vrijednošću proizvodnje od 303 milijarde eura, a zapošljavaju oko 1,5 milijuna ljudi. Po broju tvrtki prednjači Češka s 11.190, uglavnom malih i srednjih subjekata, a slijede Italija sa 7860 i Njemačka s 5916. No, Njemačke tvrtke su najveće pa zapošljavaju ukupno 515.000 radnika, a slijede one u Italiji s 140.000 i Poljskoj s 118.000 ljudi.

Njemačke tvrtke ostvaruju i najvećih prihod, gotovo 110 milijardi eura, a slijede Italija s 39 i Španjolska s 17,8 milijardi eura prihoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close