Za EU projekte dobro je učiti vani

Autor: Poslovni dnevnik , 25. svibanj 2013. u 12:34
Ranko Tkalčević iz konzultantske tvrtke Atos

Zadovoljan sam jer magistarski rad na kraju programa obuhvaća i kompletnu izradu EU projekta.

Menadžerska znanja i iskustva stečena u inozemstvu omogućuju pojedincima da se istaknu, kao visoko kvalificirani zaposlenici, te budu prepoznati kao eksperti u svome području. Smatram da je izuzetno važno kontinuirano napredovati u profesionalnom smislu, jer stagnacija i nezainteresiranost za nova znanja i vještine u konačnici dovode do nazadovanja kojeg pojedinac najčešće niti ne primijeti sve dok nije prekasno. 

Učenje, ali i zarada
Upisom na  IBSA-u, International Business School Austria, u  Master Program EU Projects, ostvarila mi se želja da daljnjim školovanjem proširim svoje znanje vezano uz upravljanje projektima i organizacijom rada, što je oduvijek bilo područje mog osobnog interesa. Budući da EU projekti obuhvaćaju puno šire aspekte, poput financiranja, subvencija, pravne regulative, konzaltinga, umrežavanja i lobiranja, kontrolinga itd., također očekujem da ću stjecanjem znanja i iz tih područja povećati svoje kompetencije i stručnost. Osim očekivane stručnosti vezane uz program školovanja, te stjecanja akademske titule Master of Science in European Project and Public Management, vjerujem da ću također naučiti i unaprijediti i niz drugih vještina.  

Pritom prvenstveno mislim na uporabu i usavršavanje stranih jezika, njemačkog i engleskog, te stjecanje iskustva na koji način djelovati u multikulturalnom okruženju. Pored toga, imat ću mogućnost bolje upoznati Graz i njegovu okolicu, tj. sredinu u kojoj se školovanje održava. Dakako, mogućnost sklapanja poznanstava s renomiranim stručnjacima iz cijele Europe i širenja kruga mogućih poslovnih suradnika, nije potrebno posebno isticati. U sklopu samog programa nalazi se i edukativni odlazak u Bruxelles gdje će polaznicima, između ostalog, biti  omogućeno upoznavanje i otvoreni razgovor s osobama nadležnim za EU projekte. Velika prednost ovog programa je mogućnost da završni, magistarski rad, koji obuhvaća izradu kompletnog EU projekta, koji uključuje dizajniranje, stvaranje konzorcija, financiranje i regulaciju pravnih pitanja i samog upravljanja projektom, bude odabran kao jedan od projekata čija će se provedba financirati iz EU fondova. To je ne samo veliko priznanje u smislu stečenih znanja i vještina, već je i odlična mogućnost za zaradu.  

Izazov, ali i zadovoljstvo 
U Hrvatskoj ne postoji ovakav sveobuhvatni program edukacije vezan za upravljanje EU projektima na sveučilištima. Uglavnom su dostupni tečajevi. Svakako, školovanje u inozemstvu od svakog polaznika zahtjeva određena odricanja. Čak i uz podršku obitelji i nadređenih na radnom mjestu, to je priličan izazov. Ali, prihvaćanjem velikih izazova, stvara se zadovoljstvo koje dolazi na kraju, zar ne?

Ranko Tkalčević iz konzultantske tvrtke Atos

Komentirajte prvi

New Report

Close