Za energetsku obnovu dodatnih 50 milijuna kuna

Autor: Darko Bičak , 01. listopad 2015. u 22:00
Natječaj traje do 12. studenoga/G. Kovačić/PIXSELL

Za bolju izolaciju višestambenih zgrada FZOEU osigurano je ukupno 200 mil. kn.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) je raspisao natječaj za sufinanciranje obnove višestambenih zgrada u ukupnom iznosu od 50 milijuna kuna.

Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode, istaknuo je da je ove i prošle godine pokrenuta energetska obnova 366 višestambenih zgrada. "Time ćemo omogućiti bolje uvjete života, manju potrošnju energije i manje troškove za gotovo 9500 kućanstava. Odobrili smo i brojne projekte izrade projektne dokumentacije za obnovu zgrada. Mnoge zgrade su spremne za izvođenje radova te smo zato krenuli u novi javni natječaj za obnovu i za to smo osigurali 50 milijuna kuna bespovratnih državnih poticaja. Uz korist za stanare zgrada, ovim projektima činimo dobro za okoliš kao i za gospodarstvo jer su na poslovima obnove angažirane domaće građevinske tvrtke", rekao je Zmajlović.

Natječaj je objavljen u srijedu, a trajat će do 12. studenoga. Za sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada osigurano je dodatnih 50 milijuna kuna, a čime će se ukupne potpore za ovaj projekt, koji traje već dvije godine, povećati na 200 milijuna kuna. Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku obnovu je pojasnio da sve zgrade za koje je uz 100 posto financiranje Fonda izrađena projektna dokumentacija imaju rok od dvije godine da počnu radove na obnovi, a većina ih je već izradila projekte kojima bi trebale trošiti barem 30 posto manje energije. Zgrade u Hrvatskoj troše više od 40 posto ukupne potrošnje energije.

Komentirajte prvi

New Report

Close