Za dva mjeseca stižu nove osobne iskaznice: Moći ćete ih imati i na mobitelu, a vrijedit će 5 godina

Autor: Poslovni.hr , 25. svibanj 2021. u 09:08
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Na novoj osobnoj bit će ugrađen beskontaktni čip, kao i na putovnici, koji će sadržavati biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, odnosno prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju u interoperabilnim digitalnim formatima.

Drugog kolovoza počinje nova era osobne digitalne identifikacije. Osobne iskaznice moći ćete imati na mobilnom uređaju, putem mobitela moći ćete potpisivati zahtjev za kredit, ugovor za kupnju ili prodaju nekretnine, identificirati se kod svojeg liječnika.

Zakon o novoj osobnoj iskaznici donesen je u prosincu prošle godine, a sada je Ministarstvo unutarnjih poslova u javnu raspravu uputilo Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o obrascima i evidenciji osobnih iskaznica te organizacijskim, tehničkim i sigurnosnim mjerama u postupku izdavanja osobnih iskaznica. Iza tog dugačkog birokratskog naziva krije se, zapravo, niz novih digitalnih mogućnosti koje će od kolovoza ove godine biti na raspolaganju hrvatskim državljanima kada izvade novu osobnu iskaznicu.

Dva otiska prstiju

Na novoj osobnoj bit će ugrađen beskontaktni čip, kao i na putovnici, koji će sadržavati biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, odnosno prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju u interoperabilnim digitalnim formatima, piše Jutarnji list.

To će građanima omogućiti brži i jednostavniji prolaz graničnih procedura na e-Gate sustavima te potpisivanje raznih dokumenata putem otiska prsta. Naši sugovornici tvrde da su biometrijski podaci zaštićeni od neovlaštenog pristupa suvremenim kriptografskim mehanizmima sukladno važećim ICAO standardima.

U prijedlogu Pravilnika navodi se da je na poleđini osobne i prostor za upis matičnog broja obaveznog zdravstvenog osiguranja, što znači da će nova osobna zamijeniti zdravstvenu iskaznicu. Hoće li ona vrijediti i za dopunsko zdravstveno, stvar je Ministarstva zdravstva koje mora donijeti odluku o tome.

U beskontaktnom čipu osobne iskaznice bit će pohranjen i identifikacijski certifikat, koji služi za osiguranje elektroničke potvrde identiteta osobe kojoj je izdana osobna iskaznica te autentikaciju u svrhu pristupa elektroničkim uslugama. S novom osobnom iskaznicom građani će putem interneta besplatno preuzeti mobilnu aplikaciju. Riječ je o vjerodajnici visoke razine sigurnosti koja će vlasniku omogućiti korištenje njegove osobne iskaznice na mobitelu.

Nakon te registracije građani više neće morati koristiti čitače osobne iskaznice za pristup sustavu e-Građani te će mu pristupati putem svojih mobitela ili tableta. Nadalje, svi oni koji posjeduju potpisani certifikat na osobnoj iskaznici moći će se novom iskaznicom putem interneta besplatno registrirati i ishoditi kvalificirani udaljeni potpisni certifikat.

On ima pravnu snagu kao i potpisni certifikat na elektroničkoj osobnoj iskaznici te će ga se moći koristiti i na mobilnim uređajima. Tako će građani prvi put moći pravovaljano podnositi različite zahtjeve tijelima državne uprave ili sklapati ugovore putem mobilnih uređaja i tableta, bez računala i čitača kartica.

Vrijede 5 godina

Promijenit će se i sam izgled osobne iskaznice. Na prednjoj strani bit će dvoslovna oznaka Republike Hrvatske, otisnuta u negativu u plavom pravokutniku okruženom sa 12 žutih zvjezdica, koje simboliziraju EU. Već spomenutim Zakonom o osobnoj iskaznici donesenim u prosincu dobna granica za izdavanje trajnih osobnih iskaznica podignuta je s navršenih 65 na navršenih 70 godina.

Za građane do navršenih 70 godina osobne će se iskaznice izdavati s rokom važenja od pet godina, kao i do sada. Nove osobne iskaznice moći ćete podići nakon isteka trajanja iskaznica koje sada posjedujete.

Osobne iskaznice i dalje će izdavati MUP iako je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović još u kolovozu prošle godine najavljivao da bi se to trebalo decentralizirati, odnosno da to rade tijela lokalne samouprave ili pravne osobe s javnim ovlastima, prije svega Fina.

No, za to je potrebna reorganizacija tijela lokalne uprave i samouprave. Kada se utvrdi novi broj općina u Hrvatskoj, moći će se krenuti s postupkom akreditiranja i certificiranja institucija i osoba koje će u općinama i županijama biti zadužene za izdavanje ovih dokumenata.

Komentirajte prvi

New Report

Close