Za distribuciju letaka angažiraju braniteljske udruge, državu zakinuli za 36 milijuna kuna

Autor: Saša Paparella , 21. travanj 2020. u 22:00
Iz Weber Escala tvrde da austrijski vlasnici nisu zadruzi Unita dali pola milijuna eura gotovine za plaćanje/SHUTTERSTOCK

Za posao s Rodnom gruda nije plaćeno 6,5 milijuna kuna, a s Unitom 29,2 milijuna do 2018. Plaćeno je 5,5 mil. kn doprinosa.

Zagrebačka tvrtka Weber Escal bavi se distribucijom neadresiranih reklamnih materijala i u svom je poslu tržišni lider u Hrvatskoj. Godišnji prihod im konstantno iznosi oko 80 milijuna kuna, a neto dobit 2018. bila je 10,2 milijuna. Prema zadnjim dostupnim podacima, zapošljavaju 247 ljudi.

Međutim, našoj redakciji obratio se čitatelj koji tvrdi da je Weber Escal do 2016. jednim dijelom poslovao putem braniteljske zadruge Rodna gruda iz Zagreba, bez obračuna i plaćanja davanja na takvu vrstu rada. Prema njegovom izračunu, država je tako do 2016. oštećena za oko 6,5 milijuna kuna neobračunatih i neplaćenih poreza i doprinosa. Nakon što je 2016. raskinut njihov odnos, Rodna gruda prestaje ostvarivati bilo kakav prihod, a početkom 2018. ta je zadruga izbrisana iz sudskog registra.

Tjednik Lider je 2017. objavio svjedočanstvo jednog visokopozicioniranog člana zadruge koji je potvrdio da je Rodna gruda osnovana isključivo zbog navedenog posla s tvrtkom u vlasništvu Austrijske pošte.

“Ispričao je da su dostavljači letaka uplatom simboličnog udjela postajali zadružni članovi, da je u jednom trenutku Rodna gruda imala oko 1500 članova i da nikom nije bilo važno imaju li status branitelja. Rekao je i da je zadruga dobivala proviziju prema količini podijeljenih letaka, da su dostavljačima isplaćivane naknade na koje se nisu uplaćivali doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje ni porez na dohodak”, pisao je tada Lider.

Prihodi enormno skočili

U međuvremenu se nije puno toga promijenilo. Weber Escal je za isti posao angažirao Zadrugu branitelja Unita Vinkovci, koja je registrirana 2016., a već 2018. imala 66,5 milijuna kuna prihoda. Prema dobivenim informacijama, ni Unita, registrirana za pružanje poštanskih i kurirskih usluga, u 2016. i 2017. nije obračunavala poreze i doprinose na takav rad. Kako drugi troškovi nisu vidljivi iz financijskih izvještaja, procjena našeg sugovornika je da opet nije plaćeno sve što je trebalo biti.

“U 2018. obračunato je i plaćeno 5,5 milijuna kuna poreza i doprinosa, međutim ako bi se primijenila ista logika s obzirom na veličinu prihoda kao i za prethodne dvije godine, trebalo je biti obračunato oko 23 milijuna kuna, tj. 17,5 milijuna više nego što je za tu godinu obračunato”, tvrdi naš sugovornik, inzistirajući na anonimnosti.

Procjenjuje da kroz poslovanje sa Zadrugom branitelja Unita Vinkovci ukupno u te tri godine nije obračunato i plaćeno oko 29,2 milijuna kuna poreza i doprinosa. Kad se dodaju i neobračunati i neplaćeni porezi i doprinosi iz razdoblja do 2016., zaključno s 2018. državu je Weber Escal, tvrdi on, oštetio za oko 35,7 milijuna kuna neplaćenih poreza i doprinosa.

Također, naš sugovornik tvrdi da su austrijski vlasnici tvrtke Weber Escal čelnicima Zadruge Unita isplatili pola milijuna eura u gotovini, namijenjenih plaćanju kazne zbog neobračunavanja poreza i doprinosa za rad s njihovom tvrtkom.

Iz Unite zasad šute

Komentar smo zatražili u prozvanoj tvrtki za distribuciju. “Tvrdnja da su austrijski vlasnici tvrtke Weber Escal isplatili pola milijuna eura u gotovom novcu rukovodstvu Zadruge Unita za plaćanje kazne zbog neobračunavanja poreza i doprinosa za rad s tvrtkom Weber Escal apsolutno je netočna. Jasno potvrđujemo da nikakve isplate u gotovu novcu prema bilo kome od austrijskih vlasnika ili društva Weber Escal nije bilo, niti će biti. Razvidno je da netko širi potpuno netočne informacije, a razlog za to zaista nam nije poznat. Za sve ostale konstatacije koje se izravno na nas ne odnose ne možemo davati nikakva očitovanja pa ako imate bilo kakva pitanja svakako predlažemo da se njima obratite izravno onima na koje se odnose. Radi izbjegavanja svake dvojbe, nastavno na ovakve dezinformacije možemo Vas izvijestiti da od Zadruge branitelja Unita svakomjesečno dobivamo potvrde da isti nemaju nikakvih dugova po osnovi javnih davanja o kojima službenu evidenciju vodi Porezna uprava”, odgovoreno nam je tvrtki Weber Escal.

Do komentara Davora Pavelića, upravitelja vinkovačke zadruge Unita, unatoč poslanom upitu nismo uspjeli doći.

Komentirajte prvi

New Report

Close