7.000 automobila: Za car carrier koji dovršava u 3. maju država ide u javni natječaj

Autor: Marija Brnić , 23. srpanj 2021. u 08:01
Zbog velikog interesa ‘odbija’ se izvorni naručitelj, norveški Siem/GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL

Siem je najprije, u obraćanju 3. maju, nudio 33 milijuna eura, a procjena HBJ-a bila je da se brod može prodati za 38 do 40 milijuna.

Vlada će raspisati javni natječaj za prodaju broda za prijevoz 7 tisuća automobila, novogradnju 514 preuzetu iz stečajne mase Uljanika, a koji se dovršava u 3. maju.

Odluka se temelji na prijedlogu Ministarstva gospodarstva, koje je ohrabrio velik interes potencijalnih kupaca koji su se javili od kada je Vlada donijela odluku o preuzimanju i financiranju dovršetka broda.

Prema informaciji iz vladine odluke, 10-ak je zainteresiranih za 514-icu, pa se čini da je bila ispravna ranija procjena Hrvatske brodogradnje Jadranbrod (HBJ) o većoj vrijednosti koju se za taj brod može postići u odnosu na ponudu izvornog naručitelja, norveške tvrtke Siem s početka godine.

Siem je najprije, u obraćanju 3. maju, nudio 33 milijuna eura, a procjena HBJ-a bila je da se brod može prodati za 38 do 40 milijuna pa je Vlada Ministarstvu gospodarstva odobrila da preuzme financiranje dovršetka započete gradnje kreditom HBOR-a od 22 milijuna eura, nakon čega je Siem podebljao raniju ponudu za još nekoliko milijuna.

Kolika će početna cijena biti istaknuta u natječaju, još nije poznato, jer će se ona tek utvrditi nakon što po zakonskoj proceduri Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine angažira službenog procjenitelja.

No, sudeći po trendovima na globalnom tržištu, cijene takvih brodova rastu i daju za pravo da se ne prihvati ni drugu ponudu Siema.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close