Za biljnu proizvodnju na raspolaganju 360 milijuna kuna

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 15. veljača 2018. u 22:00
Novac za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti/Fotolia

Prijave se počinju zaprimati mjesec dana od raspisivanja kako bi svi na vrijeme pripremili dokumentaciju.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je novi natječaj iz mjere 4 Programa ruralnog razvoja za tip operacije 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom natječaju iznosi 360 milijuna kuna, od čega je najveći dio sredstava namjenjen za ulaganja u sektor ratarstva. Po 70 milijuna kuna namjenjeno je za sektore proizvodnje šećerne repe i vinogradarstvo, dok je 20 milijuna kuna odvojeno za sektor cvijeća i ukrasnog bilja. "Prvi puta od ulaska u EU raspisujemo natječaj isključivo za sektor biljne proizvodnje iz mjere 4 Programa ruralnog razvoja Rrepublike Hrvatske.

Za natječaj smo osigurali 360 milijuna kuna za podizanje konkurentnosti i stvaranja dodane vrijednosti u biljnoj proizvodnji. Ovim sredstvima financirat ćemo mehanizaciju, opremu te skladišta za ratarske kulture, podizanje novih vinograda, proizvodnju industrijskog bilja (poput duhana, uljane repice, suncokreta, soje), proizvodnju ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja te cvijeća i ukrasnog bilja", kaže ministar Tomislav Tolušić.

U Ministarstvu objašnjavaju kako su prihvatljivi korisnici fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika i proizvođačke organizacije priznate sukladno posebnim propisima kojima se uređuje rad proizvođačkih organizacija, a prihvatljivi su projekti za ulaganja u sektor ratarstva (uključujući industrijsko, ljekovito, začinsko i aromatično bilje), sektor vinogradarstva te u sektor cvijeća i ukrasnog bilja.

Prijave na Natječaj počinju se zaprimati mjesec dana od raspisivanja kako bi svi potencijalni prijavitelji na vrijeme stigli pripremiti dokumentaciju.  U Ministarstvu objašnjavaju kako se zahtjev za potporu sastoji od dva dijela i korisnik ga podnosi u dvije faze. Prvi dio zahtjeva za potporu može se popunjavati i podnositi u AGRONET-u od 15. ožujka 2018. godine od 12:00 sati do 16. travnja 2018. godine do 12:00 sati.

Rok za podnošenje Potvrde o podnošenju prvog dijela zahtjeva za potporu počinje teći od 15. ožujka 2018. godine od 12:00 sati do 16. travnja 2018. godine do 12:00 sati. Nadalje iz Ministarstvo i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju najavljuju kako će organizirati i prvu radionicu u nizu za potencijalne korisnike ovog Natječaja koja će se održati u srijedu, 21. veljače, u 12 sati u Županijskoj komori Osijek. 

Natječaj iznosi 360 milijuna kuna od čega:

  • 200 milijuna kuna za ulaganja u sektor ratarstva
  • 70 milijuna kuna za ulaganja u proizvodnju šećerne repe
  • 70 milijuna kuna za ulaganja u sektor vinogradarstva
  • 20 milijuna kuna za ulaganja u sektor cvijeća i ukrasnog bilja

Komentirajte prvi

New Report

Close