Za 20 milijuna kuna gradi se novi Centar, kružni će objekt biti na 1200 četvornih metara

Autor: Poslovni.hr , 12. srpanj 2021. u 09:04
Centar Speleon u Baraćevim špiljama trebao bi biti otvoren 
iduće godine, EU sufinancira 85% projekta, Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Projekt s 85% sufinancira EU.

Na lokaciji Baraćeve špilje u općini Rakovica počela je izgradnja 20 milijuna kuna vrijednog Centra podzemne baštine Speleon koji bi trebao naredne godine otvoriti vrata turistima i omogućiti održivi razvoj plitvičkom kraju.

Ravnateljica JU za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Baraćeve špilje Tihana Oštrina, voditeljica projekta, kaže da su u Novoj Kršlji obavljeni zemljani radovi, iskopani podrumi, a ovaj tjedan počinje gradnja temelja. Jedna je to od većih investicija u turizmu za Karlovačku županiju koja će stvoriti suvremenu infrastrukturu za edukativne i rekreativne aktivnosti, te se očekuje da će doprinijeti turističkom razvoju cijelog plitvičkog kraja, većinom u Ličko-senjskoj županiji.

Projekt s 85% sufinancira EU, razliku partner NP Plitvička jezera, a cilj je disperzija posjetitelja, te produživanje njihova boravka u plitvičkom kraju. Zanimljivost Speleona je kružni oblik, ulaz će činiti velika staklena stijena, kao otvor u špilje, a cijeli će objekt omogućiti jedinstven, inovativan i privlačan prikaz kulturnih i prirodnih vrijednosti lokaliteta. Kružni će objekt biti na 1200 četvornih metara, od kojih će 850 biti stalni postav izložbe, s maketama, replikama, LCD ekranima, prikazima na tzv. pametnom staklu, kroz animacije, multitouch ekrane, kao i osjetilne komore.

Komentirajte prvi

New Report

Close