Web platforma provjerava pouzdanost donatorskih kampanja

Autor: Lucija Špiljak , 04. siječanj 2021. u 22:00
Alen Delić/IGOR KRALJ/PIXSELL

Na novoj platformi građani uz edukativne smjernice mogu saznati kako se zaštititi od financijskih prevara, provjeriti brojeve bankovnih računa organizacija i donatorske kampanje, …

Ne promičemo nijednu donatorsku kampanju, već želimo da su sve uspješne i pouzdane te da prikupljena sredstva dođu na prave adrese. Na svakom je pojedincu da odluči kome će i kako usmjeriti svoju pomoć”, stoji na internetskoj stranici Provjera.com koju je volonterski pokrenula Hrvatska udruga menadžera sigurnost (HUMS) s ciljem podizanja svijesti o prevarama na internetu i zaštite građana od lažnih humanitarnih kampanja.

Na novoj platformi građani uz edukativne smjernice mogu saznati kako se zaštititi od financijskih prevara, provjeriti brojeve bankovnih računa organizacija i donatorske kampanje, pogotovo uslijed brojnih donacija potresom pogođenim područjima u Sisačko-moslavačkoj županiji, kad je teže razlikovati pouzdane kampanje od lažnih.

Na stranici je i informacija da je dio kampanja provjeren, ali nisu na listi jer se za te kampanje ne može u potpunosti utvrditi kako će biti izvršen prijenos novca ili uopće nije moguće pronaći ostale informacije o kampanji. Zato iz HUMS-a građane pozivaju da u vrijeme širenja dezinformacija budu oni koji će prekinuti taj lanac.

“Bitno je kontinuirano podizati svijest svakog pojedinca kako bi mogao prepoznati potencijalne prijevare i sam odlučiti. Naglasak želimo staviti na edukaciju, ali na stranici je moguće pronaći i provjerene podatke o računima i kampanjama.

Pozivamo građane da nam šalju informacije koje imaju te pomognu širenje baze”, rekao je Alen Delić, potpredsjednik HUMS-a i jedan od osnivača platforme koja se stalno ažurira dostupnim informacijama nakon provjere i na kojoj radi skupina neovisnih profesionalaca, stručnjaka za upravljanje informacijskom sigurnošću, zaštitom podataka i sigurnost bankarskih sustava.

Udruga se od 2007. zalaže za aktivnije uključivanje poglavarstava,socijalnih službi,pravosuđa, odgoja i obrazovanja, predstavnika sektora privatne sigurnosti, stručnih udruga, te građana u prevenciji kriminala.

Komentirajte prvi

New Report

Close