Vuković je na ‘domaćem’ terenu, Samodol se vraća na velika vrata

Autor: Ana Blašković , 15. lipanj 2021. u 06:13
Nikola Vuković, Suzana Brenko, Ratko Bajakić i odvjetnik Damir Topić/PD

Na čelo Zagrebačkog Holdinga imenovani su ljudi dobro poznati u poslovnom svijetu. Zadatak im je – lavovski.

Novi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji je pomeo konkurenciju na lokalnim izborima porukom da je promjena u Zagrebu moguća, krenuo je u raščišćavanje ostavštine 20-ak godina vladavine Milana Bandića.

Skupština Zagrebačkog holdinga, kojoj je gradonačelnik na čelu, smijenila dosadašnje vodstvo te imenovala novu, zasad tek djelomično popunjenu, Upravu i Nadzorni odbor uz najavu raspisivanja javnog natječaja za ostale pozicije vjerojatno već idući tjedan.

Troznamenkast minus

Uzde Uprave iz ruku Ane Stojić Deban preuzima Nikola Vuković, dobar poznavatelj funkcioniranja Holdinga u kojem je proveo više od desetljeća, a kao član pridružit će mu se bivši čelnik Hanfe Ante Samodol.

Nadzorni odbor vodit će Suzana Brenko, uz članove Ratka Bajakića i odvjetnika Damira Topića, trojac dobro poznat u poslovnim krugovima na temama restruktiranja, upravljanja i investiranja. Pred novim vodstvom je lavovski zadatak budući da je, prema Tomaševićevim riječima, prvi puta nakon 7 godina iskazan gubitak od oko 305 milijuna kuna.

“Zadaci su pred novom Upravom analiza stanja, refinanciranje kratkoročnih obaveza, analiza i kontrola i zaustavljanje nepotrebnih troškova, kako bi se zaustavio ovaj trend. To je i podloga za restrukturiranje, koje će trajati. Jasno je da su Zagrebačkom holdingu potrebne promjene, prije svega restrukturiranje”, rekao je Tomašević.

Vuković se još 2012. spominjao kao mogući član Uprave kada ju je vodio Ivo Čović kojem je bio pomoćnik, a mediji su tada pisali da je prisustvovao najvažnijim sjednicama te da je bio vrlo aktivan u saniranju situacije u toj tvrtki, čak i više od nekih tadašnjih članova menadžmenta.

Bio je pomoćnik predsjednika Uprave za strategiju i razvoj, direktor Službe za korporativni razvoj, direktor Sektora upravljanja ljudskim resursima, razvoja i korporativnih komunikacije. Radio na izradi razvojnih i poslovnih planova, projektima unapređenja i racionalizacije poslovanja, projektima EU, projektima gospodarenja otpadom…

Od 2019. bavi se investicijama na globalnim financijskim tržištima. Rođen 1959. taj ekonomist iza sebe ima godine karijere na rukovodećim mjestima u Hrvatskom autoklubu gdje je bio i glavni tajnik.

Iza nekadašnjeg čelnika Hanfe Ante Samodola također je kratki angažman u gradskoj mega tvrtki na mjestu člana uprave zaduženog za financije. Nakon manje od godinu dana 2014. otišao je navodno zbog neslaganja s tadašnjim čelnikom Slobodanom Ljubičićem – Kikašom oko koncepcije izdvajanja podružnica i privatizacije smatrajući da se u restrukturiranje srlja bez dubinske analize.

Samodol ima više od 30 godina iskustva, od čega više od dva desetljeća na rukovodećim funkcijama u vanjskoj trgovini, bankarstvu, državnom sektoru i obrazovanju. Između ostalog, bio je pomoćnik ministra financija i član pregovaračke skupine za poglavlje IX Financijske usluge u procesu pristupanja EU, na Libertas međunarodnom sveučilištu predaje od 2013., a kratko vrijeme proveo je u Upravi EPH 2015.

Financijski krugovi

Nova šefica Nadzornog odbora Suzana Brenko, koja će na toj poziciji zamijeniti Ljubu Jurčića, konzultantica je s iskustvom u financijama. Radila je u Ministarstvu financija, vodila restrukturiranje državne Croatia banke, Fond za naknadu oduzete imovine, bila izvršna direktorica u Addiko banci, a zadnje četiri godine radi kao konzultantica.

Ratko Bajakić jedno je od najpoznatijih imena u domaćim investicijskim krugovima; kao većinski vlasnik ICF-a upravljao je s više od 40 tvrtki, od Zagrebačke burze, Valamara, Brodospasa, Croatia banke (kada je Brenko bila u Upravi), a najnoviji projekt je mu je investicija u privatnu zrakoplovnu kompaniju ETF Airways zajedno s ekonomistom Velimirom Šonjom te Zdenkom Adrovićem.

NO trojac (zasad) zaključuje Damir Topić iz Odvjetničkog društva Divjak, Topić, Bahtijarević & Krka, i jedan je od vodećih odvjetnika u Hrvatskoj na području preuzimanja i spajanja, bankarskog prava i tržišta kapitala.

Komentirajte prvi

New Report

Close