Vujnovac sve dublje u Fortenovi, a Konzum opskrbljuje bananama

Autor: Jadranka Dozan , 20. veljača 2019. u 22:01
Foto: Shutterstock

Konzum je svojedobno bio i vodeći uvoznik banana, a na deklaracijama uz to voće sada stoji Enna Agro, tvrtka grupe Energia naturalis.

Enna grupa Pavla Vujnovca potvrdila je prije nepunih mjesec dana da je stekla 6,4% udjela u Fortenova grupi.

Taj je vlasnički postotak vukovarskog koncerna, izraslog na plinskom biznisu i čvrstoj suradnji s ruskim Gazpromom kao glavnim pogurancem višegodišnje ekspanzije, u međuvremenu pregazilo vrijeme. Prema informacijama Poslovnog dnevnika, Vujnovčevo Prvo plinarsko društvo (PPD), okosnica Enna grupe, već drži više nego dvostruko veći udjel, što znači i treći po veličini vlasnički blok, iza ruskog dvojca Sberbank plus VTB i obvezničara.

No, mimo te investicijske relacije s Fortenovom, vukovarski je koncern s primarnim fokusom na energetiku i logistiku danas i dobavljač Fortenove. Opskrbljuje Konzum plus – bananama. Konzum je zbog svog tržišnog udjela svojedobno bio i vodeći uvoznik banana, a na deklaracijama uz to voće sada stoji Enna Agro.

Od 20-ak tvrtki koje čine poslovni sustav Energia naturalis ta je tvrtka, s osnovnom djelatnošću trgovine žitaricama i uljaricama, jedna od najmlađih; osnovana je u rujnu 2018. Među vodećim uvoznicima banana tvrdi se da Enna Argo trenutno ne opskrbljuje druge velike trgovačke lance. Tek će se vidjeti hoće li se s vremenom Vujnovac prometnuti i u “kralja banana” ili će glavni fokus Enna Agra biti na drugoj robi, ali evidentno je da je u uvozu banana kojim se bavi 30-ak tvrtki u Hrvatskoj već osvojio značajan tržišni udjel.

Prema DZS-u, u Hrvatsku je 2018. uvezeno 67.000 tona tog voća za 360 milijuna kuna, a podaci za devet mjeseci prošle godine (61 tisuća tona i 326 milijuna kuna) upućuju na rast tog tržišta i u 2019. To vrijedi i za dinamiku na strani (re)izvoza, čija vrijednost je u 2018. bila manja od 15 milijuna kuna, a u devet lanjskih mjeseci 25 milijuna.

Iz krovne tvrtke Energia naturalis grupe do zaključenja broja nismo uspjeli dobiti više detalja o toj suradnji s Fortenovom i uklapanju novog biznis segmenta u šire planove grupacije, kao ni potvrdu vlasničkog “podebljavanja” u Fortenova grupi. Među financijašima se u vezi s potonjim, pak, uglavnom podcrtavaju ruske poveznice, s jedne strane one PPD-a i Gazproma, a s druge Fortenove u kojoj glavnu riječ imaju dvije ruske banke (s 39 plus 7,5 posto).

Poslovni sustav Enna i mimo toga već duže slovi za jednog od vodećih investitora u regiji i jedna je od najbrže rastućih kompanija u Hrvatskoj. Odavno je prestala biti samo glavni igrač na domaćem tržištu prirodnog plina.

Eksponencijalni rast započet s njegovom liberalizacijom, koja je uslijedila nedugo nakon što je Vujnovac preuzeo tvrtku od mađarske podružnice E.ON-a prometnuo ju je u manje od desetljeća u red nekoliko najvećih kompanija u Hrvatskoj (od privatnih veće su samo Fortenova i Ina), a na tom putu prerasla je u konglomerat s prilično širokim spektrom djelatnosti. Grupa je i u 2018. ostvarila je nepunih 11 milijardi kuna konsolidiranih prihoda, što je u odnosu na godinu prije rast za gotovo 30%.

S objavom rezultata za 2019. će se pokazati jesu li odnosno koliko su premašene i te brojke, s obzirom na stalne investicije u širenje poslovnog portfelja. Najveći ponder u rezultatima ima, dakako, PPD grupa koja uz matično društvo obuhvaća i tvrtke u Mađarskoj, Sloveniji, Srbiji i BiH.

Prvo plinarsko društvo prihodima je 2018. prvi put probilo i granicu od osam milijardi kuna (8,12 mlrd.). Kako ono nije na burzi, nema ni javno dostupnih privremenih pokazatelja za 2019. No, Petrokemija jest na burzi, a njezini rezultati za prvih devet mjeseci 2019. su daleko bolji u odnosu na godinu prije, kad su PPD i Ina kao veliki vjerovnici ušli u njegovu vlasničku strukturu (preko tvrtke Terra Mineralna gnojiva drže 54,5 posto).

Prihodi Petrokemije u prva tri kvartala porasli su više od 30 posto, na 1,65 milijardi kuna, a 9-mjesečni gubitak od 343 milijuna iz 2018. pretvoren je u dobit od 121 milijun kuna. Luka Ploče, u kojoj je Energia naturalis i najveći pojedinačni dioničar (s 36,2 posto), prema 9-mjesečnom izvješću je nešto kaskala za prihodima 2018. ali uz znatno povećanje dobiti.

Spektar djelatnosti koje objedinjuje grupacija s više od dvadeset poduzeća danas uz distribuciju i opskrbu plinom obuhvaća i obnovljive izvore energije, trgovinu naftnim derivatima, transport s pratećom logistikom i infrastrukturom, IT (Enna Infosense), investicijske projekte, uključujući i turizam…

Dio grupe je, među ostalim, i Enna transport, prvi hrvatski privatni željeznički cargo prijevoznik. Lani je, pak, s radom započela Enna Biomasa, prva energana na biomasu u vlasništvu grupacije. Nešto prije grupa je zakoračila i u tržišnu nišu energetske obnove (varaždinska bolnica, zagrebačka Policijska akademija). Ima i nekoliko registriranih tvrtki za turizam odnosno turističke projekte, a od preklani je ulaganjem 77 milijuna kuna postala i 37,5-postotni vlasnik trgovačkog lanca Pevec.

U svakom slučaju takav tempo poslovne ekspanzije ne može proći bez političkih konotacija i propitivanja političkih pokroviteljstava. Najčešće se u tom smislu Vujnovcu “lijepilo” prijateljstvo s Ivanom Vrdoljakom.

Na to je odgovarao kako je “sjeme uspjeha iz kojeg je proklijao PPD posijano daleko prije nego što je Vrdoljak postao ministar”. No, neki to iščitavaju kao potvrdu da se u razvijanju biznisa podjednako dobro snalazi(o) u raznim političkim konstelacijama. Vujnovac sve dublje u Fortenovi, a Konzum opskrbljuje bananama

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dobro, banane su zdrave, ali možda ima dosta potrošača, a zna se tko voli banane.

New Report

Close