Vujčić se nije bavio bitnim, npr. promjenom stopa banaka bez objašnjenja klijentima

Autor: Poslovni.hr , 23. listopad 2012. u 16:00
Boris Vujčić (PXL)

Ovaj se tjedan navršava sto dana otkad je Hrvatsku narodnu banku preuzeo Bors Vujčić, piše tjednik Globus.

Ovaj se tjedan navršava sto dana otkad je Hrvatsku narodnu banku preuzeo Bors Vujčić, piše tjednik Globus.

Neki Globusovi sugovornici kažu kako treba biti oprezan u ocjenjivanju prva tri mjeseca mandata jer polovica tog razdoblja otpada na srpanj i kolovoz, kada se ipak toliko ne radi.

"Guverner HNB-a dr. Vujčić pokazao je u prvih sto dana da je ostao vjeran svojoj izjavi koju je dao na početku mandata, a ta je da se ništa bitno neće mijenjati u vođenju monetarne politike. Prema tome, može se očekivati daljnje pogoršanje likvidnosti, zadržavanje tečaja kune na dosadašnjoj razini, nastavak trenda imobilizacije novca iz gospodarstva, ali i iz banaka, zadržavanje razine visokih kamatnih stopa, produbljenje depresije…", govori za Globus Ivan Lovrinović, profesor na poslijediplomskom studiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Lovrinović za dodaje i kako je Vujčić najavio neke promjene u Zakonu o zaštiti korisnika financijskih usluga, ali misli da su one minorne po važnosti u odnosu na npr. rješavanje problema valutne klauzule posebno za korisnike kredita vezane uz švicarske franke, promjenu kamatnih stopa banaka bez objašnjenja klijentima itd. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Za alt333

Drago mi je da se slažete. Budući da u Hrvatskoj ne djeluje faktor stručnog kredibiliteta, onda ne djeluje niti imperativ da budućnost nikada ne smije biti put u nepoznato kako bi se na vrijeme donijele mjere ekonmske politike kako bi se negativne pojave i kretanja spremno dočekale i njihovo djelovanje osujetilo ili barem svelo na minimum.

Dakle, pregovori o stand-by aranžmanu će početi uobičajenim “natezanjima” sa “vested interet groups” (nosioci priviligiranih mirovina, sindikati državnih i javnih službi). Neugodni prijedlozi koji nekada znaju ići do granice poniženja će početi upozorenjima da ni MMF niti bilo tko drugi nije spreman odobriti kredite za umirovljenike (posebno one priviligirane koje se isplaćuju direktno iz budžeta) i sve one koji u državnom i javnom sektoru rade na fiktivnim radnim mjestima kako bi mogli primati plaće.

Stand-by aranžman će se potpisati ali se neće moći u potpunosti provesti i nakon nekoliko mjeseci će se od njega odustati. Nakon toga slijedi default na državni dug, a poslije njega drastična devalvacija (od ok 30%).

To će značiti definitvnu dugoročnu orijentaciju na poljoprivredu i turizam jer se od ničega drugog neće moći živjeti.

Dakle, “nihil nuove sub sole” – ničeg novog. Hrvatska će krenuti putem koji su već prošle deseci drugih država. Drugim riječima, rasplet počinje a la Argentina a nastavlja i završava a la Grčka.

Što se tiče devalvacije, Grčkoj se i danas spočitava da još uvijek uvozi pomidore i salatu iz Holandije

da da upravo tako,tadašnji ministar financija je potjerao iz ureda predstavnike mmf-a,znamo šta se kasnije desilo sa jugom,obaranje kune je neminovnost,ovako samo produženje agonije,uz smanjivanje likvidnosti cijedi i sustavno uništava mic po mic hrvatske firme..doduše rušenjem kune,ubrzao bi se raspad hrvatskih firmi,ali ako je to neminovnost,onda bolje to prerezati na vrijeme nego produžavati agoniju,ovo što radi vlada rh i hnb me podsijeća na loš brak koji će kad tad puknuti,bolje to sjeći na vrijeme,jer će kasnije posljedice biti katastrofalne….

Postoje još važnije teme od onih o kojima govori Lovrinovć. To su: činjenica da je u Hrvatskoj 47,7% cjelokupne bankarske aktive u rukama sama dviju talijanskih banaka: Unicredita i Bance Intese. Drugo, cross border holdings kod Hrvatske čine oko 52% BDP-a. Po tome je Hrvatska najgora u jugoistočnj Evropi, gora čak i od Srbije s kojom se ne volimo uspoređivati. O tome detaljnije vidi u “Funding risks in South Eastern Europe”, Fitch Ratings 23. November 2011.

Što će se desiti ako se u Italiji zaoštre problemi, posebno s eurom?

Inače Fitch Ratings analizira Hrvatsku u grupi četiriju posebno problematičnih (po njegovoj kvalifikaciji) balkanskih država: Hrvatska, Bugarska, Srbija, Rumunjska. Prema citiranoj studiji, jedina prednost Hrvatske je to da nije izložena grčkim bankama ali to uvelike kompenzira tako zabrinjavajuća koncentracija vlasništva cjelokupne bankarske aktive u tako malo stranih ruku i takva visina cross holdings-a.

Drugo, sluša li Vujčić upozorenja iz turizma da bi uvođenje eura bilo ravno samoubojstvu ? O tome doduše za sada javljaju samo strani mediji ali će valjda uskoro početi i naši.

Treće, hoće li konačno početi pripremati Hrvatsku za stand-by aranžman s MMF-om ? Hrvatska je i dalje nespremna za MMF što je kudikamo ozbiljniji problem od toga da nije spremna za EU (u koju bi sada već bilo bolje da uopće ne ulazi). Sijeća li se Vujčić one sjednice SIV-a u 3 sata ujutro u bivšoj SFRJ kojom su počele pripreme za stand-by aranžman jer je i SFRJ bila nespremna za MMF do zadnjeg trena?

New Report

Close