Vujčić: Moguće je da 2023. uđemo u recesiju

Autor: Poslovni dnevnik , 26. rujan 2022. u 13:59
Guverner Vujčić prognozira da kamate neće bitno rasti u Hrvatskoj, upravo zbog ulaska u eurozonu/K. Š. Fabac/PIXSELL

Moguće je da ta recesija bude plitka i kratka, dakle ništa alarmantno, ali ključ problema neće biti cijena nego dostupnost energenata.

Realna je mogućnost da završimo u recesiji u prva dva kvartala 2023., zbog ovisnosti o plinu i energentima prema vanjskim izvorima koje Europa ima.

Moguće je da ta recesija bude plitka i kratka, dakle ništa alarmantno, ali ključ problema neće biti cijena nego dostupnost energenata.

Bude li ih manjkalo, a vlade velikih zemalja odluče primijeniti ograničenja potrošnje za svoje industrije, tada je recesija neminovna i u Europi, a i u Hrvatskoj, bar nakratko”, izjavio je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke na rovinjskom Weekend Media Festivalu, javlja Novi list.

Objasnio je da je nemoguće procijeniti efekte odluke da Njemačka ograniči, primjerice, potrošnju energenata za samo 20 posto za svoje industrije, koje onda daju inpute nizu drugih djelatnosti u Europi i u svijetu. Tada će lanci opskrbe na duže staze biti pogođeni, i recesija će biti neminovna.

Iako HNB procjenjuje da bi očekivana stopa inflacije u Hrvatskoj u idućoj godini mogla biti na stopi od relativno podnošljivih 4,6 posto, to neće biti moguće ako Njemačka, Francuska i drugi veliki sustavi ostanu bez ruskog plina i ograniče potrošnju u svojim industrijama.

Dakle, inflaciju za 2023. je nemoguće prognozirati jer je sve neizvjesno, i u magli, kaže guverner HNB-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close