Vrtić u kojem su mame i tate blizu

Autor: Tatjana Tadić , 27. lipanj 2013. u 22:00
Vedrana Džanić prvi je vrtić osnovala u suradnji s ENT/PIXSELL

Korporativni vrtići i mijenjaju i postavljaju standarde.

Profesorica Vedrana Džanić vlasnica je i osnivačica korporativnih vrtića Čigra, otvorenih u suradnji s PBZ-om i Hypo grupom. O prednostima koje oni nude djeci i roditeljima govori za Poslovni dnevnik.

Kakav je koncept korporativnog vrtića i s kojim kompanijama ste ih osnovali?
Korporativni vrtić nastaje suradnjom kompanije i ustanove predškolskog odgoja. Pri tome kompanija ima svoje prioritete koje želi zadovoljiti takvom sinergijom. Najčešće su to radno vrijeme vrtića, kvaliteta programa i pedagoški standard. Kako su to obično strane kompanije sa iskustvima iz matičnih zemalja, imaju jasnu viziju o tome što žele. Prvi takav vrtić odnosno program nastao je u Dječjem vrtiću Bajka koji se radnim vremenom do 22 sata prilagodio djelatnicima kompanije Ericson Nikola Tesla. Izgradnjom novih velikih poslovnih centara, kompanije su počele planirati i mjesto za djecu. DV Čigra započeo je suradnju  sa Hypo grupom 2007.godine, a  sa PBZ grupom 2012. Modeli suradnje su različiti. Kompanije obično imaju prostore koje daju na raspolaganje, opremaju ih ili subvencioniraju boravak djece na neki drugi način. Grad Zagreb također subvencionira boravak djece.

Koje prednosti vaši vrtići pružaju roditeljima i djeci, a posredno i kompaniji?
Djeca su u obrazovnim i odgojnim programima koji su raznovrsni svojim sadržajem. U skladu je to sa vizijom i novim trendovima u odgoju djece koja prvenstveno znače poštivanje individualnosti i interesa svakog djeteta sa naglasakom na suradničko, vršnjačko učenje, dok novi trendovi za roditelje znače primjerice radno vrijeme vrtića od 7 do 18 sati. Suradnja s roditeljima, koju smatramo iznimno važnom a nadamo se i uspješnom, realizira se kroz dnevne izvještaje, komunikaciju mailom, web mjesečnik i sl. Djeci je vrtić drugi dom, mame i tate rade u blizini i oni tu osjećaju sigurnost. Roditeljima je psihološki olakšan povratak na posao nakon prekida porodiljnog dopusta jer imamo osigurane grupe podrške sa našim stručnim djelatnicima koji pomažu roditeljima da opet prihvate svoju poslovnu ulogu, a pri tome ne osjećaju krivnju i strah. O dobiti kompanije mogu samo nagađati. Vjerujem da roditelji s ponosom ističu da njihova tvrtka ima vrtić i da brine o svojim zaposlenicima.Vjerujem da su i oni dodatno motivirani i produktivniji u svojim projektima i da druženja nakon posla doprinose čvršćim vezama među suradnicima.

Prvi ste vrtić koji ima certifikat ISO 9001:2008. Što konkretno znači taj standard?
Uvođenjem ISO standarda u rad vrtića Čigra osigurao se temelj za uvođenje kontinuiranih poboljšanja i praćenje vizije najboljeg odgoja i edukacije. Time smo omogućili bolju organizacijsku strukturu, raspodjelu poslova, nadzor nad svim procesima, kvalitetnije dokumentiranje, praćenje i ocjenjivanje zadovoljstva klijenata i zaposlenika, evaluaciju i kvalitetniji izbor edukacije, sustavno praćenje dobavljača i suradnika. Sve je to potrebno za uspješan sustav.

Polaznici vrtića su samo djeca zaposlenika kompanija, ili i druga djeca imaju mogućnost upisa?
U svim korporativnim vrtićima prednost pri upisu imaju djeca zaposlenika te tvrtke. Do ove godine svugdje smo imali upisanu djecu koja to nisu. Ove godine jako je velika potražnja za mjestima u oba korporativna vrtića i obuhvat djece djelatnika je gotovo 100%.

Na kojim lokacijama radite i kolike su vrtićke i jasličke grupe?
Radimo na četri lokacije u gradu: Radauševa 3, Prilaz V. Brajkovića 8, Hypo centar i Green Gold. Vrtićke grupe broje od 14 do 20-tak djece. Jaslice imamo na svim lokacijama, negdje i po dvije skupine, a iako imamo odobrene programe za rad s djecom od 6 mjeseci starosti, u pravilu imamo djecu od navršenih godinu dana.

Kako ste došli na ideju osnivanja privatnog vrtića? Jeste li imali kakva iskustva u privatnom biznisu?
Završila sam Prirodoslovno-matematički fakultet, smjer profesor matematike. Radeći u školi shvatila sam da znanje i sposobnosti mogu usmjeriti na stvaranje nečeg novog i korisnog za mene ali i zajednicu. Kako je već tada suprug vodio privatan biznis znali smo da želimo biti oni koji mijenjaju i postavljaju standarde. Kako sam tada bila majka dvoje male djece (danas troje), znala sam što nedostaje u sustavu predškolskog obrazovanja. Htjeli smo kvalitetno mjesto gdje i djeca i roditelji dolaze sa smješkom. Danas kada se osvrnem, bez obzira na teška vremena koja smo prošli i koja nas, možda još čekaju, postupila bih jednako. Zadovoljstvo koje imam stvarajući i mijenjajući, najveća mi je nagrada.

Ravnateljica o edukaciji zaposlenika:

U obrazovanju kadrova koristite i fondove EU?
Već tri godine koristimo fondove EU te preko Agencije za mobilnost i programe šaljemo odgajatelje i ostale djelatnike na usavršavanja u EU. Dvije odgajateljice su bile na edukaciji iz ranog podučavanja engleskog jezika u Velikoj Britaniji, a djelatnica zadužena za izradu web novina upravo se vratila iz Finske, gdje smo bili jedini vrtić koji je prezentirao svoj mjesečnik. Volim vjerovati da pružamo poticajniju okolinu za rad i razvoj, da pružamo ljudima mogućnost budu proaktivni. 

Što vam donosi međunarodna suradnja?
Naši djelatnici koji odlaze na edukacije izvan Hrvatske donose kontakte i ideje. Mediji i tehnologija omogućavaju stvaranje projekata sa udaljenim prijateljima, a veliku pomoć u tome imamo od Agencije za mobilnost i programe EU. Ove smo godine bili domaćin asistentu pedagogije iz Italije, a u listopadu nam dolazi psihologinja iz Španjolske. Posjetili su nas studenti iz Belgije, a u svibnju smo ugostili vlasnike privatnih vrtića iz Kyota u Japanu. 

Nudite li neke specifične programe?
Tu su programi ranog učenja stranog jezika, ritmike i plesa, glazbeni program, sportski program. Imamo program rada s potencijalno darovitom djecom koju rano detektiramo i individualiziramo njihov program. U jasličkim skupinama provodimo Baby signs znakovni jezik kako bi olakšali komunkaciju sa djecom koja još ne govore, a imamo i educirane timove iz UNICEFova programa Prve tri su najvažnije  i CAP programa za prevenciju zlostavljanja djece.

Komentirajte prvi

New Report

Close