Udruga Franak proglasila “povijesnu pobjedu”

Autor: Valentina Wiesner/VL , 02. travanj 2019. u 13:09
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Vrhovni sud utvrdio je kako činjenica da je potrošač sklopio dodatak ugovoru o kreditu i proveo konverziju u euro ne znači da je time izgubio pravni interes utvrđivanja jesu li pojedine odredbe ugovora o kreditu ništetne.

Vrhovni sud konačno je donio odluku koju čeka 55 tisuća dužnika s konvertiranim kreditima u CHF – i oni imaju pravo na povrat preplaćenih kamata! Premda odluka još nije službeno objavljena, Udruga Franak obznanila je kako je u slučaju broj Rev-2868/2018, koji je bio na reviziji, a u kojem se odlučivalo o pravu potrošača koji je kredit konvertirao na tužbu protiv banke i povrat nezakonito naplaćenih kamata, Vrhovni sud donio presudu u korist dužnika. Slučaj je vodila odvjetnica Particia Đurić, a klijent je član Udruge Franak, piše Večernji list.

Vrhovni sud utvrdio je kako činjenica da je potrošač sklopio dodatak ugovoru o kreditu i proveo konverziju u euro ne znači da je time izgubio pravni interes utvrđivanja jesu li pojedine odredbe ugovora o kreditu ništetne.

– Ništetnost nastupa po samom zakonu i nastaje od trenutka sklapanja pravnog posla pri čemu ništetan ugovor ne postaje valjan ni kad uzrok ništetnosti naknadno nestane, osim u izuzetnim uvjetima koje propisuje čl. 326. st. 2. ZOO, a koji u predmetnom slučaju nisu ispunjeni – stoji u obrazloženju suda.

Potrošač, smatra sud, ima pravni interes i može tražiti utvrđenje ništetnosti pojedinih ugovornih odredbi kako bi na temelju toga ostvario eventualna prava za koja smatra da mu pripadaju.

– Pogrešan je zaključak nižestupanjskih sudova da potrošač nema pravni interes zahtijevati utvrđenje ništetnosti zbog toga što je sklopio dodatak ugovoru kojim su izmijenjene odredbe ugovora – jasna je presuda.

Iz Udruge Franak podsjećaju da zastara potraživanja za preplaćene kamate nastupa 13. lipnja 2019. pa zbog toga svi korisnici kredita moraju do toga datuma podnijeti svoje tužbe na sud, kako dio koji se odnosi na kamate ne bi zastario. Presuda se odnosi i na otplaćene kredite, a ne samo kredite u otplati.

– Presuda Vrhovnog suda RH uistinu je još jedan od kolosalnih uspjeha Udruge Franak, i rezultat je ustrajnog rada i niza aktivnosti koje je Udruga poduzela kako bi dokazala da baš svi korisnici kredita u švicarskim francima, otplaćeni, neotplaćeni, konvertirani, imaju pravo na sudsko obeštećenje i pravo na povrat svega nezakonito stečenog novca od strane banaka. Banke su godinama nepošteno i nezakonito poslovale te se Vrhovni sud RH pokazao profesionalno i stručno, na visini zadatka – kažu u Udruzi Franak.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close