Vrhovni sud odgodio donošenje konačne odluke o ‘švicarcima’

Autor: Ana Blašković , 13. prosinac 2022. u 14:51
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Unatoč tome što se očekivalo da će ona biti donesena danas, nakon dugotrajne rasprave današnja sjednica Građanskog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske na kojoj je raspravljano o pravnim shvaćanjima o pravnim učincima Sporazuma o konverziji ugovora o kreditu u CHF u EUR i pravima potrošača, odgođena je za dan 19. prosinca 2022., javili su iz Vrhovnog suda.

Dugoiščekivana odluka Vrhovnog suda, po pitanju imaju li pravo na odštetu i oni koji su prihvatili konverziju kredita u švicarskom franku, odgođena je do idućeg ponedjeljka.

“Nakon dugotrajne rasprave današnja sjednica Građanskog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske na kojoj je raspravljano o pravnim shvaćanjima o pravnim učincima Sporazuma o konverziji ugovora o kreditu u CHF u EUR i pravima potrošača, odgođena je za dan 19. prosinca 2022.”, objavio je Vrhovni sud na internetskim stranicama.

Posjetimo, odluka je trebala biti “točka na i” dugogodišnje sage o kreditima u švicarskom franku. Nakon godina sudkih sporova između klijenata i banaka, šarolike sudske prakse u utvrđivanju ništetnosti pojedinih odredbi ugovora, prava na nadoknadu, arbitraže banaka u Washingtonu, ostalo je još za razriješiti imaju li pravo na obeštećenje i oni koji su konvertirali kredite u CHF u eurske.

U bankarskim krugovima posljednjih je mjeseci primjetna nervoza oko konačne odluke jer bi se, utvrdi li tako Vrhovni sud, razmjeri odšteta prema kreditorima mogli biti papreni. Neke neslužbene kalkulacije spominju i vrtoglavih 20-ak milijardi kuna što bi imalo značajne reperkusije na kapital i profitabilnost.

U Udruzi Franak u utorak su poručili da očekuju pozitivno pravno shvaćanje Vrhovnog suda. Smatraju da oko 55 tisuća potrošača koji su konvertirali kredite imaju pravo na restituciju jer, kako navode, konverzijom preostala glavnica nije smanjena na glavnicu kakva bi bila bez rasta tečaja i kamate, nije ostvarena puna restitucija izuzećem ništetnih odredaba o kamati i valuti. Također, jer konverzijom nije ostvareno između 40% i 50% obeštećenja koje se postiže sudskim putem. Pozivaju se i na persuade Suda EU (C-118/17 i C-260/18) o tome da nacionalni sud mora provjeriti nakon konverzije jesu li potrošači dobili punu restituciju kakva se dobije izuzećem ništetnih odredaba, kao i da bi “negativnim odgovorom potrošači s konverzijama bili diskriminirani u odnosu na potrošače bez konverzija koji su dobili sudska obeštećenja”.

Komentirajte prvi

New Report

Close