Vratili se u RH, sada pomažu mladima da steknu iskustvo u inozemstvu

Autor: Marija Crnjak , 16. prosinac 2013. u 13:16
Ekipa A-Linka. Marija Durakovich, Ante Lučić i Dina Šeparović. Photo: Paul Prescott

Želimo osvježiti i obogatiti znanja i iskustva naših ljudi, te biti pokretač ‘brain gain-a’ a ne ‘brain drain-a’, kaže Ante Lučić, osnivač A-Link Savjetovanja.

Studiranje u inozemstvu većini hrvatskih studenata predstavlja tek virtualni pojam koji ostvaruje uglavnom netko drugi, bilo zbog nedostataka informacija ili novca za školovanje. Ako ne uskoči aktualni poslodavac, jednako je i s eventualnim idejama da se dio karijere provede van granica Hrvatske. Tko se baš zainati, shvatit će da je teško snaći se u moru informacija iz kojih je teško čak i definirati vlastite želje i ambicije.

Sve je to imao na umu Ante Lučić, mladi povratnik sa zavidnim životopisom koji se nakon školovanja u Damasku, Bremenu i Hamburgu i karijere u Njemačkoj vratio u Zagreb i osnovao tvrtku A-link Savjetovanje. Tvrtka će na vrlo konkretan način hrvatskim građanima pomagati da osmisle i ostvare svoje obrazovne i karijerne ciljeve, prvenstveno kroz edukaciju ili rad van granica Hrvatske. Također, aktivnosti će ići i u drugom smjeru, posebice kad su u pitanju povratnici.

Žele biti pokretači 'brain gain-a' 

"Želimo osvježiti i obogatiti znanja i iskustva naših ljudi, te biti pokretač 'brain gain-a' a ne 'brain drain-a'. Za razvoj svakog društva uz domaće obrazovanje, kvalitetnim kandidatima potrebno je i međunarodno iskustvo. Zbog toga aktivno radimo na osvještavanju hrvatske javnosti o pogodnostima primjene međunarodno stečenih znanja na domaćem tržištu", pojašnjava Lučić.

Tvrtka je zaživjela proljetos, nakon godinu dana planiranja, skupljanja iskustava i širenja međunarodne mreže kontakata koja je nastala udruženim snagama osnivača te njegovih bliskih suradnica, također s bogatim međunarodnim iskustvom. Marija Durakovich, konzultantica za obrazovanje A-Linka rođena je u Detroitu, magistrirala na prestižnom University of Michigan, a nakon nekoliko godina profesorske karijere u Atlanti odlučuje prihvatiti izazov i usred krize preseliti u Hrvatsku. Direktorica operacija, Korčulanka Dina Šeparović zagrebački je student ekonomije, a iskustvo je prikupila na nekoliko voditeljskih mjesta na projektima u AIESEC-u, projektu Junior Achievement Young Enterprise (JA-YE) te projekta u Young Entrepreneurs Croatia (YEC).

Kako stvar funkcionira?

Konkretno, osobe koje su zainteresirane bilo za početak ili nastavak studija, stipendije, projekte, posao ili pak internshipa, javljaju se stručnjacima A-Linka koji ih zovu na besplatan razgovor kako bi se prikupile informacije i dobila što bolja predodžba o klijentu.

"Nakon toga se bacamo na detaljno istraživanje, kontaktiramo svoje izvore i kontakte i tražimo "best-fit" za našeg klijenta. U obzir uzimamo doslovne sve i slažemo najbolju kombinaciju lokacije financije, prosjeka ocjena, preferencije, daljnji razvoj i profesionalne prilike. Pritom računamo da će se osobe kojima pružamo naše usluge vratiti u takvu Hrvatsku u kojoj će imati mogućnost živjeti i primjeniti svoje znanje. Cilj je stoga stvaranje mreže budućih stručnjaka koji će surađivati", pojašnjava Durakovich.

Inače, Lučić i Marija Durakovich poznaju se niz godina i veže ih out-of-the-box način razmišljanja, a na ideju pokretanja A-link projekta došli su gotovo istodobno.

"Kad smo shvatili da namjeravamo pokrenuti isti projekt, nije bilo dileme da moramo raditi zajedno. Oboje smo odrasli i obrazovali se u inozemstvu i dobro poznajemo različite obrazovne i profesionalne sustave. Zaključivši kako je grana karijernog i obrazovnog savjetovanja u Hrvatskoj prilično nerazvijena, odlučili smo kroz naš set personaliziranih usluga ljudima približiti međunarodno obrazovanje, karijere i prilike koje postoje", pojašnjava Durakovich.

Softver za planiranje karijere

U sklopu projekta, trojac se bavi i uslugama marketinga specijaliziranog za obrazovne i znanstvene institucije svih razina, a također su u početnoj fazi razvoja softverskog alata kojim će korisnici sami moći upravljati svojim obrazovnim i karijernim planiranjem.

"Interes klijenata iz Hrvatske za sad je odličan. Radili smo već s više od desetak klijenata, od onih koji žele ići van na magisterij do onih koji traže doktorske programe, te onih koji se prijavljuju za stipendije ili specijalizacije, prvenstveno u medicini. Također radimo i sa studentima koji još nisu u fazi prijavljivanja na studij u inozemstvu, nego razmišljaju o tome i naše usluge koriste kako bi se što bolje pripremili za proces. Dakle, usmjeravamo ih na razne vanškolske aktivnosti, savjetujemo ih kako ostvariti dobar network, učimo ih kako podignuti vlastiti osobni brend kroz društvene mreže", zaključuje Ante Lučić, te navodi da je tvrtka u procesu ugovaranja suradnje s nizom visokih škola poput University of Michigan, Jacobs University iz Bremena, kanadskim sveučilištem Saskatchewan, njemačkom Otto Beisheim Školom za menadžment, Bucerius Law School  iz Hamburga, te dakako sveučilištima u Hrvatskoj.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dragi moji zaboravite vi vaša savjetovanja, tržište, konkurentnost, marketing i te fore, kakav životopis i kome je bitno što si napravio…..u nas ne vrijedi to. To su priče za malu djecu. U RH vrijedi samo jesi li član stranke,jes bio prošli vikend u Tuhelju, il član mladeži stranke…ili član mladeži crkve…Pa onda te netko gurne, koja dobra veza, sin SKH, sin UDBE, il sin barakaša, sin važnog poduzetnika….. i ne gine mu mjesto ministra il pomoćnika….ako je baš propuh onda ga stave negdje u NO, npr u NO HTV-a…il nešto slično….

New Report

Close