Vratila se iz Njemačke nakon pet mjeseci rada: Imala sam dobru plaću, ali…

Autor: Poslovni.hr , 27. ožujak 2023. u 09:35
FOTO: Pixabay

Zbog odlaska u inozemstvo ove se godine sa Zavoda za zapošljavanje odjavilo 851 osoba, a vratilo se i prijavilo njih 892. Mnogi tamo odu tražeći ispunjenje svojih želja i mogućnosti zarade, ali zbog rata i pandemije cijene su porasle, a radno vrijeme odužilo.

U Njemačku je značajan broj Hrvata kroz dugi niz godina otišao kako bi pronašao mjesto za sebe, ostvario svoje ciljeve i zaradio. Mnogi još razmišljaju u otiskivanju na putovanje. Sadmir Huseid vlasnik je restorana u Münchenu i traži radnike. Većina njegovih radnika su osobe iz Hrvatske i susjednih zemalja. “Njih 90 kod mene imaju hranu, smještaj, piće i plaća im je 3000-3500 bruto. Zavisi od poreza, na ruke dobiju 2000-2300”, kaže Sadmir Huseid za RTL Danas.

Zbog pandemije nedostaje radnika. Kaže kako se Hrvati koji dođu ne zadrže dugo. “Imam jednu djevojku iz Hrvatske, radi u šanku dva mjeseca. Kaže da ne može više i da se ne uklapa i u ponedjeljak se vraća u Hrvatsku. Da ovo nije posao za nju. Kaže da nije problem u plaći nego ne može živjeti samo na relaciji kuća-posao”, govori vlasnik restorana.

Lani se za Zavoda za zapošljavanje zbog odlaska u inozemstvo odjavilo 4570 osoba, a vratilo ih se i prijavilo 5225. U prva tri mjeseca ove godine zabilježeno je 851 odjava i 892 prijave. Enđi Adrijević Mladar vratila se u Sinj nakon pet mjeseci rada u Njemačkoj. Rekla je kako je imala dobrog poslodavca i plaću, ali ne i dobar život. “Shvatila sam da treba cijeniti više našu državu i mogućnosti koje imamo dolje jer jednako ovdje ulažemo trud u nešto što nije naše. Da taj trud uložimo dolje mislim da bi se puno bolje isplatilo, uz to da nas država malo potpomogne”, kaže Enđi za RTL Danas.

Dosad je država s 200 tisuća kuna pomogla 139 osoba koje su se vratile. Većina njih se vraća iz Njemačke, Irske i Švicarske. Stanje u Njemačkoj promijenilo se uslijed pandemije i rata u Ukrajini. Cijene su porasle pa radnicima ostaje sve manje novaca, a rade sve više. Marko Dornjak radi u Münchenu kao taksist. “Kad sam počeo raditi na baušteli radio sam 10 do 12 sati. Sad radim 8 do 12 sati. Ima slučajeva da ljudi rade svoj posao i onda idu još 2 sata čistiti ili pomagati. Nije med i mlijeko”, govori Dornjak.

Ponuda poslova je velika pošto u Njemačkoj postoji manjak radne snage. Najbolji sektori za radnike su zdravstvo i IT.  “Obećana je u onoj mjeri kolika su vaša očekivanja. Prije svega njemačka je socijalna zemlja i zemlja koja nudi jednake mogućnosti za sve. Individualno je kako se netko snađe”, objašnjava Dean Đukić, urednik portala Putokaz.eu. Uspjeh se na kraju svodi na kvalifikacije, želju za radom, poznavanje jezika i snalažljivost, a dakako potrebna je i sreća.

Komentirajte prvi

New Report

Close