‘Vrag je odnio šalu, nismo li predugo čekali s donošenjem ovakvih mjera?’

Autor: Poslovni.hr , 27. kolovoz 2020. u 08:24
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Šest cjepiva se nalaze u trećoj najvažnijoj fazi kliničkih ispitivanja.

Rekordne brojeve novooboljelih kao i najavljeno rusko cjepivo komentirao je jedan od hrvatskih vodećih molekularnih biologa dr. Igor Štagljar.

– Očito je “vrag uzeo šalu” i moramo iz korijena mijenjati puno toga želimo li jesen dočekati sa što manjim brojem aktivnih slučajeva. Dobra je stvar među ovim lošim vijestima danas, da je većina zaraženih, da se radi o mlađima i što su žarišta vezana uz bavljenje sportom. Stoga sam mišljenja da su ove nove mjere koje je donio Stožer prijeko potrebne kako bi se suzbilo daljnje širenje virusa, a kako virus ne bi zahvatio stariju populaciju te osobe s imunokompromitiranim imunološkim sustavom. Postavlja se logično pitanje, nismo li predugo čekali s donošenjem ovakvih mjera. Mi imamo sada jedan od najvećih postotaka testova pozitivnih na Covid-19 u Europi – ističe dr. Igor Štagljar za Dnevnik HRT-a.  Pitanje kad ćemo imati efikasno cjepivo i tko je tome najbliže, kaže profesor sa sveučilišta s Toronta da je jedno od najčešćih pitanja i da u ovom trenutku ima 200-tinjak farmaceutskih tvrtki i akademskih laboratorija koji rade na pripremi cjepiva.

– Čak 28 se ispituju na ljudima, a šest cjepiva se nalaze u trećoj najvažnijoj fazi kliničkih ispitivanja, ispituju na velikom broju uzoraka, više od 10 tisuća ispitanika. U sljedećih par mjeseci s nestrpljenjem iščekujemo rezultate tih ispitivanja, oni će nam dati do znanja koliko su ta cjepiva učinkovita. Koliko nas dobro štite, je li to 20, 50, 70 ili primjerice 90% zaštite – naveo je.

Komentirajte prvi

New Report

Close