Vraćaju se u Konzum i imaju strateškog partnera

Autor: Suzana Varošanec , 06. lipanj 2017. u 22:01
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Zahvaljujući obnovljenoj suradnji s Agrokorom, što je ovih dana dogovorio predsjednik Uprave Zvečeva Zdravko Alvir, ujedno i većinski vlasnik tvrtke, s izvanrednim povjerenikom Antom Ramljakom, proizvodi Zvečeva ponovo će imati svoje prodajno mjesto u Konzumovu lancu.

Prehrambena industrija Zvečevo, po nekima zanimljiva što u svođenju računa iz suradnje s Agrokorom navodno više duguje nego što od njega potražuje, pogođena je velikim padom prihoda zbog nestanka požeških proizvoda s polica Konzuma – prihod je srezan u drugoj polovici 2016. za 50%, te naglog prestanka proizvodnje robnih marki za Konzum. Isti je trend i u prvom kvartalu kad je gubitak iznosio 20-ak milijuna kuna, no sad je osiguran povratak na police Konzuma.

Zahvaljujući obnovljenoj suradnji s Agrokorom, što je ovih dana dogovorio predsjednik Uprave Zvečeva Zdravko Alvir, ujedno i većinski vlasnik tvrtke, s izvanrednim povjerenikom Antom Ramljakom, proizvodi Zvečeva ponovo će imati svoje prodajno mjesto u Konzumovu lancu. “Vraćamo se na police Konzuma gdje nas nije bilo zadnjih sedam mjeseci. Bili smo ostavljeni po strani, no povjerenik Ramljak nam je dao mogućnost da se vratimo tamo gdje naši proizvodi objektivno zaslužuju biti i sukladno tome koja je njihova objektivna tržišna pozicija”, kaže Alvir.

Alvir uskoro očekuje uspostavljanje proizvodnje u punom kapacitetu, što je naročito bitno u svjetlu činjenice kakva je od prošlog tjedna predani prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe.

 

7,8milijuna kuna

Zvečevo bi moglo dobiti prodajom mljekare

Kako se očekuje i da će predstečaj Zvečeva biti brzo otvoren, obzirom da to diktiraju kratki zakonski rokovi, to znači da je tvrtka sigurna da će namaknuti tranšu obrtnog kapitala koji je manjkao za financiranje pune proizvodnje. Požeški poduzetnik pritom nije samo na prekretnici k uspostavljanju održivog modela proizvodnje i to sa svih svojih 400 zaposlenika u konditorskoj industriji. Naime, Alvir poručuje da se nastavkom proizvodnje može očekivati i očuvanje svih radnih mjesta te nastavak poslovne suradnje s postojećim dobavljačima, ali i novo zapošljavanje, odnosno rast temeljem planova koji uključuju i strateškog partnera.

Za planirani proboj na strana tržišta trebat će 20% više radnika     

Predstečaj se u slučaju Zvečeva trenutačno pokazuje kao jedini način kako spasiti tvrtku i doći do likvidnih sredstava za nastavak proizvodnje. Posrijedi je ključ za vraćanje Zvečeva na tržište, kako on kaže “u onom obliku i veličini kakvi smo i bili prije upadanja u probleme”. Proizvodnja se odvija u smanjenim količinama zbog manjka obrtnih sredstva, a otvaranjem postupka krenut će u punom opsegu zahvaljujući tome što je nekoliko pozitivnih faktora na to utjecalo: to su podrška vjerovnika iz redova dobavljača i banaka te od radnika i itekako zainteresirane lokalne zajednice.

“Svi oni žele spas i stabilizaciju poslovanja Zvečeva, i iskreno, svima zahvaljujemo što su pokazali veliko razumijevanje za našu situaciju. I Zvečevo je također imalo tražbine prema tvrtkama u predstečaju te je pokazalo razumijevanje za njihove poteškoće, pa nam se to sad na isti način vraća. Svi razgovori dosad vođeni s vjerovnicima dali su pozitivan rezultat. Svakako nikome nije drago odreći se dijela novca, no njihov je interes istovjetan našem interesu da Zvečevo nastavi sa svojom djelatnošću”, kaže poduzetnik koji tvrdi i da je Zvečevo bilo u većoj krizi 2001. kad ga je preuzeo.

Doznajemo da je oko 65% neosiguranih vjerovnika – inače ova grupa vjerovnika potražuje oko 150 mil. kuna te se na njoj temelji prijedlog mjera iz plana financijskog restrukturiranja, dalo je svoj preliminarni pristanak. Plan je otvoren još i za dodatne korekcije prema obuhvaćanju razlučnih vjerovnika u slučaju da ga i oni odluče podržati. Banke su osigurane za blizu 70 milijuna kuna razlučnih tražbina, a iz prvih razgovora s bankarima Alvir zaključuje da nastavak proizvodnje žele i banke s kojima je tvrtka dugo surađivala. Pregovori s vjerovnicima pokazali su da su skloni rješenju kroz predstečajno restrukturiranje i nagodbu, pa je rezultat svega predstečajni prijedlog.

“Sa strateškim partnerom kojeg imamo, a riječ je o inozemnom partneru koji će donijeti novo tržište i poslove, trebat će nam bitno više radnika. Sukladno tome za sada se predviđaju potrebe za njih još oko 20% više. No, kad je riječ o strateškom partneru, ime još ne mogu iznijeti, osim da dolazi iz industrije i iz Zapadne Europe zbog nove razvojne faze Zvečeva”, kaže Alvir.

Sve političke strukture Požeštine – gradonačelnik i župan stavili su se na dispoziciju da pomognu Zvečevu, naravno koliko to mogu sukladno zakonskim ovlastima. Stvorena je, ukratko, dobra klima, i opća je ocjena da se očekuje sveobuhvatna podrška zbog značaja koji tvrtka ima za taj kraj. Više je mjera predviđeno po kojima Zvečevo može isplivati iz krize u kojoj je manjak likvidnih sredstava na kraju ožujka iznosio oko 200 mil. kuna od čega je pola iznosa dospjelo.

Plan uključuje i prodaju neoperativne imovine, ali i mljekare po cijeni od 7,8 milijuna kuna. Značajna uloga nalazi se u području jačanja izvozne divizije gdje se očekuje intenziviranje suradnje s kupcima iz Velike Britanije, kroz koju su proizvodi isporučivani u Ameriku, Izrael, Francusku i Belgiju. Prihod od izvoza privatnih čokoladnih marki u značajnom je porastu kao rezultat ugovora s novim partnerima. Riječ je o proizvodnji specijalnih proizvoda s Badatz Kosher certifikatom, te privatnih marki za velike konditorske distributere, a snažan je rast i prodaje trgovačkom lancu Tesco, doznaje se. U konačnici, pak, za spas požeške tvrtke strani će partner zauzvrat ući u vlasništvo tvrtke. Alvir je potvrdio da će otpustiti jedan dio vlasništva novom partneru, a tako će Zvečevo lakše poslovati i, kaže, osvajati nova tržišta.     

Komentari (1)
Pogledajte sve

Gdje je bio mega stručnjak Ramljak do sada? Čovjek je Superman, sve posrnule tvrtke rješava kao iz šale.
Moramo ga paziti i maziti da nam ga ne mazne Apple…… komedija….:(

New Report

Close