Vraćaju se ljetni festivali na Jadranu, ali u skupljem izdanju

Autor: Marija Crnjak , 03. veljača 2022. u 12:22
Na Zrću se nadaju prizorima po kakvim su postali globalno poznat/PAPAYA/DINO_NINKOVIC_DENINE_EU

Organizatori kao da su odahnuli nakon dvije histerične sezone.

Iako još imaju određene rezerve oko nastavka pandemije Covida-19 i problematike ograničenja međunarodnih putovanja, a još više oko inflacije koja nosi nove probleme, organizatori glazbenih festivala u Hrvatskoj kao da su odahnuli nakon dvije histerične sezone.

Zrće već ima rekordan buking s povratkom starih i nekim novim projektima, Ultra se sprema u Splitu i po dalmatinskim otocima, šibenska Martinska, koja je lani pokazala impresivnu žilavost, uz stara imena i važnije obljetnice najavljuje novu suradnju, a Garden Resort neke evente je već rasprodao.

Iako će vrijeme pokazati vraća li se party biznis na tračnice iz kojih ga je pandemija izbacila 2020. godine, optimizam je trenutno visok, a težak je više desetaka milijuna kuna prihoda za organizatore kao i zajednicu.

Optimizam ne krije Ivan Bušljeta, vlasnik kluba Papaya na novaljskoj party plaži Zrće. Najpoznatija lokacija industrije zabave u zemlji zadnje je dvije godine životarila na gostima iz Hrvatske i regije, bez međunarodne publike i festivala koji su ranije nosili ovaj proizvod.

Svima je nedostajalo prije svega britansko tržište, ključno za cjelokupnu festivalsku scenu bilo po pitanju gostiju ili partnera, i politika otvaranja za putovanja koja se sada najavljuje iz Ujedninjenog Kraljevstva za nadolazeće ljeto važan je poticaj.

“Na Zrće se ove godine vraćaju svi stari festivali, krećemo 15. svibnja i sezona traje do 15. rujna. Startamo sa Zrće Spring Break festivalom koji u Novalju dovodi 5000 ljudi, vraća nam se engleski festival Hideout s 15 tisuća posjetitelja, potom Sonus, najveći techno festival s 15 tisuća gostiju.

Krajem lipnja vraća nam se Hip-hop RnB Trap festival Fresh Island, imamo nove partnere iz Engleske koji nam također dovode nekoliko tisuća ljudi.

Dakle, brojke su trenutno fenomenalne i nadam se da će se održati trenutni narativ, da će na proljeće prestati sve epidemiološke mjere i da će se Covid-19 početi tretirati kao prehlada ili gripa pa da opet živimo normalnim životom”, ispričao nam je Ivan Bušljeta.

U tom svjetlu, najave Ryanaira su dobre, rezervacije rekordne. Ujedno, poduzetnike na Zrću vesele planovi Novalje za ulaganje u infrastrukturu, od nove marine i prihvatne luke do prometnica, što je osnova za daljnja ulaganja u ostale sadržaje.

Vedran Meniga, suvlasnik i direktor tvrtke Pozitivan ritam/S. Šimunović/PIXSELL

Poticaj destinaciji
“U najavi i realizaciji su nova ulaganja u smještaj s 4 i 5 zvjezdica, kampove, gradi se dosta privatnih vila, što bi sve moglo potaknuti razvoj novih segmenata turizma na Pagu, za što ima puno potencijala. Kao što Zrće ima još puno potencijala za razvoj, u čemu imamo veliku podršku lokalne zajednice, cijela destinacima ima potencijal za razvoj sportskog, adrenalinskog, gastro, pa i obiteljskog turizma”, kaže Bušljeta.

Ono što sve zabrinjava je inflacija i dizanje cijena ama baš svega, što će se preliti i na cijene usluga u svim segmentima turizma, od smještaja do ugostiteljske ponude i transporta.

Iako je prodaja karata zasad u early bird fazi, konačne cijene ulaznica na festivale, kao i ostale popratne usluge vjerojatno će porasti, kako bi se zadržala održivost poslovanja, pogotovo nakon dvije godine stagnacije.

Bušljeta

Brojke su trenutno fenomenalne i nadam se da će se održati taj trend te da će na proljeće prestati sve mjere.

Ne samo zbog toga, i dalje s rezervom u narednu sezonu gleda Vedran Meniga, suvlasnik i direktor tvrtke Pozitivan ritam, jedan od pionira festivalskog biznisa u Hrvatskoj.

Osim na lokaciji Martinska u Šibeniku, Pozitivan ritam u partnerstvu s Garden Resortom organizira festivale u Tisnom, a ove godine spremaju se i važne obljetnice njihovih evenata. Trenutno stanje rezervacija izgleda dobro, no Meniga se prisjeća lanjskog opuštanja pred ljeto.

I dalje s rezervom
“Iako nastojimo u ovoj ranoj fazi prodaje karata držati isti standard, mi smo dio svijeta i logično je da ćemo se morati prilagoditi s cijenama. Također nastavljamo raditi u neizvjesnim okolnostima, iako trenutačno situacija izgleda bolje nego lani.

No, prisjetimo se kako je početkom prošlog ljeta išla optimistična najava s britanskog tržišta, da bi se kasnije to sve promijenilo. Također, politika donošenja protupandemijskih mjera u Hrvatskoj prošlog ljeta je radila protiv organizatora evenata, imali smo donošenje mjera preko noći, dvostruke standarde, zbog čega nam je prošla godina bila stresnija za organizaciju nego 2020.

Zbog svega navedenog, i dalje imamo rezerve, jer smo svjesni da nam za održivost osim domaće publike trebaju inozemni gosti, koji unaprijed kupuju karte i planiraju putovanje. Tako da trenutačno radimo plan A, kao da je sve normalno, ali smo spremni na plan B, ovisno o situaciji”, kaže nam Vedran Meniga.

10

tisuća posjetitelja imali su festivali Pozitivnog ritma u 2020. godini

Inače, Pozitivan ritam proglašen je mogućim svjetskim rekorderom u broju održanih festivalskih i klupskih događanja u dvije pandemijske godine, s više od 10 tisuća posjetitelja u 2020.

Na Martinskoj će se i ove godine održati svih šest festivala na oko 50 posto kapaciteta iz 2019. godine, uz 20. izdanje njihovog festivala Seasplash te deseto izdanje Regiusa. Festival Slurp ugostit će manju inozemnu suradnju, za što kreće kampanja za par tjedana, osim toga se očekuje pank festival Kanal Fest, Membrain i Blast Fest.

Također, u Garden Resortu u Tisnom ide Outlook Festival, za koji su ovog tjedna objavljena prva imena koja nastupaju, a ulaznice kreću ovog petka, dok Dimensions ide u rujnu.

Ovi su se festivali zbog isplativosti, Brexita pa i pandemije na kraju transformirali u manje, no osim lokalne publike i očekivanog povratka Britanaca, interes su pokazali gosti s dalekih tržišta kao što su Amerika i Kanada.

Komentirajte prvi

New Report

Close