Vraćaju se gosti iz Azije, sezona time može dostići i rekorde iz 2019.

Autor: Marija Crnjak , 31. svibanj 2022. u 22:00
Potvrđen je veći broj grupa turista s Dalekog istoka koje će u Hrvatsku dolaziti i u lipnju i srpnju, a 2019. samo iz Koreje bilo ih je 400.000/I. Šoban/PIXSELL

Stigla prva skupina turista iz Južne Koreje koji su do pandemije bili drugi po brojnosti u Zagrebu.

Nakon više od dvije godine pauze, u organizaciji agencije Uniline u Hrvatsku je stigla prva grupa gostiju iz Južne Koreje. Radi se o tržištu koje je posebno bilo zaslužno za turistički bum Zagreba u nekoliko zadnjih godina prije pandemije, kad su zamrla sva daleka tržišta.

Boris Žgomba, predsjednik uprave Unilinea očekuje veliko zanimanje i povrata tog tržišta u relativno brzom roku.

“Dolazak prvih azijskih turista u Hrvatsku dobra je najava za ovogodišnju turističku sezonu, čemu svjedoči i povećani interes s ovog tržišta u posljednja 2 tjedna, budući da je potvrđen veći broj grupa koje će posjetiti našu zemlju i u lipnju i u srpnju.

S obzirom na interes i stanje rezervacija, već sada možemo očekivati povratak razine turističkog prometa iz Južne Koreje na razinu 2019. godine, a potencijalno i njihov veći broj”, istaknuo je Boris Žgomba.

Nisu od mora i sunca
Inače, Uniline je prva destinacijska menadžment kompanija u Hrvatskoj i regiji koja se na daleka tržišta Azije fokusirala već prije više od 10 godina, otvaranjem vlastitih poslovnica među ostalim i u Seulu, kako bi iskoristili potencijal tada najbrže rastućih turističkih tržišta.

“Od početka pandemije u cijelom svijetu, uključujući Europu i Hrvatsku gotovo potpuno je prekinut turistički promet iz Azije. No, ovog vikenda, nakon dvogodišnjeg razdoblja pandemije u zagrebačku zračnu luku sletjela je prva grupa turista iz Južne Koreje, i na svom će putovanju obići Zagreb, Plitvice, Šibenik, Split te Dubrovnik. Gosti iz Azije poznati su po tome što u sklopu putovanja obilaze destinacije i u nekoliko zemalja.

Ujedno, ti turisti koriste usluge restorana, prijevoza, muzeja, kulturnih i arheoloških institucija. Pokazuju veliko zanimanje i znatiželju i jako su aktivni. Oni nisu gosti sunca i mora, nego žele upoznati kraj”, kaže Žgomba, dodajući kako azijski turisti donose značajan promet u predsezoni i postsezoni.

Sedam do deset dana
Programi korejskih, ali i ostalih azijskih grupa čiji je dolazak najavljen u Hrvatsku ovoga ljeta obuhvaćaju više hrvatskih destinacija koje će obilaziti u sedam do deset dana. U zadnjoj pretpandemijskoj 2019. godini u Hrvatsku je došlo više od 400.000 turista iz Južne Koreje, koji su ostvarili više od 511.000 noćenja.

U Zagrebu su do pandemije gosti iz Južne Koreje bili drugi po brojnosti stranih gostiju. Inače, najave su da bi bez novih problema s pandemijom i ratom u Ukrajini Hrvatska mogla imati bolju turističku godinu od rekordne 2019. godine, a čini se da će doprinos tome ipak dati i daleka tržišta.

Komentirajte prvi

New Report

Close