Vraća se obaveza ugradnje razdjelnika, iako je studija dokazala da su – neisplativi

Autor: Poslovni.hr , 07. listopad 2018. u 09:41
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Apsurd je da obvezu ugradnje spornih razdjelnika vraća isto ministarstvo koje je i naručilo, platilo i objavilo studiju o njihovoj (ne)isplativosti.

Nakon gotovo dvije godine 'moratorija', kako doznaje Novi list, vraća se obaveza ugradnje razdjelnika. Potvrdilo je to Ministarstvo energetike i zaštite okoliša, isto ono koje je prošle godine naručilo, platilo i objavilo studiju Ekonomskog instituta, koja je pokazala da je ugradnja razdjelnika – ekonomski neisplativa. 
"Obveza ugradnje i korištenja razdjelnika ostaje", stoji u odgovoru ministarstva Tomislava Ćorića našem listu na pitanje predviđaju li izmjene Zakona o tržištu toplinske energije, koje bi uskoro trebale ugledati svjetlo dana, daljnju ugradnju razdjelnika. Odgovor na pitanje tko su, poimence, članovi radne skupine koja na izmjenama zakona radi, odnosno sjede li u toj radnoj skupini i oni koji su prije pet godina propisali ugradnju razdjelnika, od Ministarstva nismo dobili. Razdjelnici su do sada ugrađeni u oko 104.000 kućanstava, preostala je ugradnja u još oko 50.000, koja je 2016. zaustavljena, dok se ne pokaže jesu li isplativi.

U Ministarstvu se, opravdavajući izmjene zakona, pozivaju na dodatno usklađivanje s EU direktivom, makar je u startu, 2013. godine, propušteno najvažnije što direktiva traži – ispitati isplate li se razdjelnici, i koliko. Direktiva kaže da je ugradnja razdjelnika opravdana ako se analizom utvrdi da je tehnički izvediva i ekonomski isplativa, no Hrvatska takvu analizu prije uvođenja razdjelnika nije napravila. Napravile su je mnoge druge EU države pa je, primjerice, analiza u daleko hladnijoj Finskoj, Švedskoj ili UK pokazala da su im razdjelnici neisplativi jer suvlasnike u zgradama koštaju značajno više nego što bi se dobilo uštedom na energiji.

Komentari (9)
Pogledajte sve

Nema šanse da mjenjam bojler. Nabijem ih na kitu.

Treba vidjeti tko ima korist od ovoga, nakon Prdoljaka, i počet dokazivat namjeru……I s boilerima će bit ista spika! To je novi oblik reketarenja!

mene vise brinu ovi kondenzacijski bojleri…

ima u´njemackoj i jedno i drugo i drugo i trece. samo treba uzeti u obzir da to nije trajno rjesenje.. naime, razdjelnici se moraju redovito mijenjati (svakih 5 godina ili tako nekako)..
recimo da bi trosak u ‘hrvatskoj bio oko milijardu kuna godisnje… trajno… to je de facto minus u robnoj razmjeni sa inozemstvom…
ako uzmemo u obzir slucajeve kogeneracije struje i topline (sto bi u principu trebao biti cilj) usteda je zanemariva jer je kolicina proizvedene topline fiksna..

New Report

Close