Vraća li ministar Horvat slučaj 3. maj na početak?

Autor: Marija Brnić , 17. veljača 2020. u 13:10
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Sa Ćosićpromexom bi se ugovorila otplata na 12 rata, no pitanje je ruši li se time i Vladin koncept za 3. maj.

Spašavanje 3. maja ponovno postaje slučaj kojim se moraju baviti resorni ministri. Blokada računa brodogradilišta koju je prije dva tjedna stavila tvrtka Ćosićpromex (koja se s prisilnom naplatom već pokušala namiriti i potkraj prošle godine), zaustavila je isplatu plaća radnicima, ali stoje i cesije što prijeti urednom poslovanju, a budući da 3. maj nije u mogućnosti isplatiti Ćosićpromex, intervenirao je ministar gospodarstva Darko Horvat pokušajem traženja rješenja s nervoznim poduzetnikom.

Prema njegovoj izjavi za medije, s vlasnikom Ćosićpromexa Mijom Ćosićem pokušava se postići dogovor oko deblokade 3. maja kroz dogovor s Poreznom upravom koja je zbog nepodmirenih obveza blokirala Ćosićpromex. Horvat je to nazvao kompenzacijom budući da su posrijedi približno veliki iznosi, oko 7,5 milijuna kuna.

“Mi ćemo pokušati dogovoriti ugovor i prolongat, odnosno 12 rata otplate tog poreznog duga”, izjavio je ministar te rekao ako se dogodi ovakvo rješenje u sljedećih nekoliko dana da je Ćosić obećao odblokirati račun 3. maja. Iz onoga što je Ćosić javno komunicirao, zasad je nejasno hoće li biti izvediv paket kojeg se spominje, ali ono što još više brine jesu moguće reakcije ostalih vjerovnika.

7,5

milijuna kuna iznos moguće kompenzacije države i Ćosićpromexa

Ćosićpromex je jedan od kooperanata i dobavljača 3. maja koji su potkraj prošle godine sklopili dogovor o trenutačnoj isplati 15% potraživanja, s odgodom isplate preostalih 85% do rujna 2021. Popuste li resorni ministar i Porezna uprava, te tako riješi slučaj blokade, ne samo da će potaknuti slične zahtjeve od drugih poduzetnika u Hrvatskoj, nego i dovesti u pitanje sam postupak u 3. maju. Riječkom brodogradilištu u tom slučaju sasvim sigurno slijede reakcije drugih vjerovnika.

“Nema tu emocija i brige za opće dobro, ako za sve vjerovnike više ne vrijede ista pravila, svatko će brinuti za svoj interes”, kaže naš sugovornik koji dolazi iz ovog kruga potencijalno pogođenog postupkom pogodovanja jednom vjerovniku. Već ih nekoliko, kaže, čeka u niskom startu i na isti način na koji je Ćosić odustao od dogovora s 3. majem kane postupiti i ići s prisilnom naplatom svojih potraživanja.

I odvjetnik Mićo Ljubenko, pravni savjetnik 3. maja, ujedno i zastupnik jednog od vjerovnika, slaže se da slučaj s ovom Horvatovom improvizacijom ulazi u vrlo osjetljivu fazu. “To da će netko odustati od dogovora moglo se predvidjeti. Sada je potrebno napraviti izmjenu koncepta, jer je teško očekivati da zbog promijenjenih okolnosti i drugi vjerovnici neće poduzeti zaštitu svojih interesa”, smatra Ljubenko.

Komentirajte prvi

New Report

Close