Vozači su zbunjeni: Ne postoji više odmorište Plitvice niti čvorišta Zadar 1 i Zadar 2

Autor: Poslovni.hr , 19. travanj 2023. u 10:56
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Odlukom o označavanju autocesta, osim usklađenja svih brojeva čvorišta, izmjenjeni su nazivi ukupno 27 čvorišta i odmorišta kojima upravljaju Hrvatske autoceste.

Vozeći se hrvatskim autocestama, mnogi su primijetili da posljednjih mjeseci nema više poznatih odmorišta kao što su Plitvice, Lipovljani i Brinje, a neki vozači iznenade se i kada vide drugačije nazive za čvorišta na koje su godinama navikli. Naime, osim imena odmorišta, promijenili su se i nazivi brojnih čvorišta na hrvatskim autocestama poput Ivanje Reke, Jankomira, Rugvice, Zadra 1 i Zadra 2.

Odlukom o označavanju autocesta, osim usklađenja svih brojeva čvorišta, izmjenjeni su nazivi ukupno 27 čvorišta i odmorišta kojima upravljaju Hrvatske autoceste. Tako je 11 odmorišta na autocestama  A1, A3, A4, A6 i A7 dobilo nove nazive. Otvoreno je i jedno novo odmorište na autocesti A3 – Črnec Ježevo. Osim toga, 14 čvorišta dobilo je novo ime, a u promet je pušteno i jedno novo – Šibenik-Podi – na autocesti A1.

Na zagrebačkoj obilaznici nema više poznatog odmorišta Plitvice nego se ono sada zove Odmorište Zagreb koje osim novog imena dobiva i potpuno novi izgled, piše Večernji list.

Na autocesti A1 čvorište Maslenica više ne postoji nego se zove Rovanjska, a u HAC-u su to ovako objasnili: “S obzirom da se bivše čvorište Maslenica nalazi na teritorijalnom području naselja Rovanjska, odnosno isto je pozicionirano u neposrednoj blizini navedenog naselja, naziv predmetnog čvorišta promijenjen je u čvorište Rovanjska. Time ukazujemo kako je samo naziv čvorišta izmijenjen dok most Maslenica i nadalje nosi isti naziv te ostaje simbolom dionice i tog dijela podneblja. Isto se odnosi i na druge izmjene”.

U povijest je na A1 otišlo i čvorište Zadar 1 koje se sada zove Zadar centar, Zadar 2 preimenovano je u Zadar istok, Dugopolje u Split. Odmorište Križ na autocesti A3 sada nosi naziv Novoselec, Lipovljani su Kraljeva Velika, Novska Stari Grabovac, a Babina Greda poistala je odmorište Sava.  Na A4 odmorište Varaždin preimenovano je u Drava dok je na A6 odmorište Ravna Gora postalo Kupjak.

Komentirajte prvi

New Report

Close